Európában is nyerő lehet A királynő

Hat kategóriában jelölték az Európai Filmakadémia ítészei Stephen Frears A királynő című, már Oscar-díjas filmjét az ez évi Európai Filmdíjra. Kevin Macdonald Skócia utolsó királya című filmje öt jelölést kapott.

Az Európai Filmakadémia díjára idén 42 játékfilmet neveztek. Az alkotások közül az akadémia 1800 tagja választotta ki a 15 kategória jelöltjeit a december 1-jén, Berlinben megtartandó XX. díjkiosztóra - olvasható az akadémia honlapján.

A legjobb játékfilm mellett A királynő jelölést kapott a legjobb rendezői, a legjobb színésznői, a legjobb forgatókönyvírói, a legjobb zeneszerzői díjra is.

A játékfilmek között A királynő és a Skócia utolsó királya olyan filmekkel versenyez, mint az idei cannes-i aranypálmás 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (Négy hónap, három hét és két nap) című, Cristian Mungiu rendezte román film, továbbá Fatih Akin török származású német filmrendező Auf der Anderen Seite (A másik oldalon) című filmje, az Edit Piaf életéről francia-cseh-brit koprodukcióban készült La Mome - La Vie en Rose (Piaf) és az iráni származású Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud animációs filmje, a Persepolis.

A legjobb rendezői díjra jelölték Fatih Akint, Stephen Frearst, Kevin Macdonaldot, Cristian Mungiut, valamint Roy Anderssont és az olasz Giuseppe Tornatorét.

A legjobb férfi főszereplő díjáért versenghet többek között James McAvoy, aki Idi Amint játssza a Skócia utolsó királyában, Frank Griebe, a Parfüm, egy gyilkosság története főszereplője, és a francia Michel Piccoli.

A legjobb női főszereplő díjáért versenyez mások között Helen Mirren, Marianne Faithful, Annamaria Marinca és Marion Cotillard, aki Edit Piafot alakította La Mome-ban.

Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotása is versenyzett az idei Európai Filmdíjra jelölt játékfilmek között, de nem került be a játékfilmek hatos rövid listájába.

Forrás: MTI