Együnk szarvasgombát!

A szarvasgomba - vagy régi magyar nevén gímgomba - attól kapta nevét, hogy egyes megfigyelések szerint a szarvasbikák bőgés előtt ettől kaptak erőre. Ma ritka csemegének és becses ajándéknak számít, no meg ínyencek kedves alapanyagának. A szarvasgomba ink

Óvatosan, száraz kefével szokták ledörzsölni a héját és megmossák. A szervírozáshoz egy mandolin nevű, kis uborkagyaluhoz hasonlító szerszámot használnak, mert ezzel hártyavékony szeleteket lehet előállítani.

A szarvasgombának több válfaja van: a Tuber Uncinatum például erős aromájú, fekete fajta, de kapható fehér és édes is: ez utóbbit krémekbe vagy tejszínpudingokba is teszik.

Ma a szarvasgombát világszerte számos ételhez felhasználják, a rizottótól a polentáig és a tésztáig.
Az egyik budapesti ötcsillagos szállodában a fehér olasz Albát és a híres fekete francia Périgord-t használják. Olyan fogásokat ötlött ki a séf, Roland Holzer a szarvasgomba hetek alkalmából, mint a szarvasgombás burgonyakéregben sült borjúérmék vajon pirított spenóttal és vörösboros mártással, vagy az ördöghal zöldlencseragun, ugyancsak ezzel a ritka finomsággal fűszerezve.

Forrás: MTI