Bajnai: Átszervezés kell

Szükség van a kistérségekben a fejlesztéspolitikai célokat szolgáló helyi szintű képviseletre - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter kedden az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) végrehajtását felügyelő eseti bizottság ül

Az eseti bizottság a kistérségi hálózatokra vonatkozó új koncepcióról tájékozódott.

Bajnai Gordon elmondta: az eddigi tapasztalatok szükségessé teszik a meglévő hálózatok ésszerűsítését a hatékonyabb működés érdekében.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy már korábban elkezdődött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ), illetve az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz (ÖTM) tartozó kistérségi hálózatok munkájának összehangolása, és emellett működik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kistérségi vidékfejlesztési irodák hálózata.

Bajnai Gordon elmondta, hogy várhatóan novemberben a kormány elé kerül az az új kormányrendelet, amely szabályozza majd az új kistérségi hálózatot.

A jelenlegi elképzelések szerint minden kistérségben működne egy fejlesztéspolitikai szakember, akinek a feladata lesz a kormány fejlesztéspolitikájának helyi szintű képviselete. Ezen kívül a 94 hátrányos helyzetű kistérségben további egy-egy szakembert alkalmaznának, a területfejlesztési törvényben nevesített fejlesztési térségben a kiemelt programok megvalósításának koordinálására további egy munkatárs is a hálózat tagja lenne.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a jelenlegi NFÜ és ÖTM irányítása alá tartozó két hálózatban lévő 380-390 fő az új kistérségi hálózatban 300 alá csökkenne.

A miniszter beszámolt arról, hogy a térségi koordinátorok munkaszerződése 2008. februárban lejár, és az új pályáztatást követően a létrejövő hálózat 2008. február 29-re fel tud állni. A kistérségi fejlesztési hálózat leendő tagjait pályázat útján választják ki, a kiválasztásnál szakmai szempontok érvényesülnek. A kistérségi munkatársaknak el kell fogadniuk a szigorú összeférhetetlenségi feltételeket, a munkaszerződésük részét képezi majd egy etikai kódex is.

A miniszter elmondta, hogy továbbra is önállóan működik majd a vidékfejlesztési irodák hálózata. Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta, hogy az Európai Unióban külön kezelik az agrár- és vidékfejlesztési forrásokat, és ehhez kell alkalmazkodnia az intézmény rendszernek is. A miniszter hangsúlyozta: a kistérségi vidékfejlesztési elképzeléseket és a kistérségi cselekvési terveket össze kell hangolni.

Hozzászólásában Pelczné Gáll Ildikó, az eseti bizottság fideszes elnöke az iránt érdeklődött, hogy a kistérségi tanácsadók miért nem köztisztviselőként dolgoznak majd.

Szatmáry Kristóf fideszes képviselő szerint a kistérségi megbízottak köztisztviselői státusban történő alkalmazás védelmet nyújtana a politikai befolyásolással szemben.

Válaszában Bajnai Gordon elmondta, hogy a kistérségi szakembereknél negyedévente mérik majd a teljesítményt, és a szerződéssel történő alkalmazásuk rugalmasabb foglalkoztatást tesz lehetővé.
Veres József szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a hátrányos helyzetű kistérségek számára a felzárkóztatást segítő zászlóshajó program mellett új eszközt is ad azzal, hogy a hátrányos helyzetű kistérségekben két szakembert alkalmaz.

Pelczné Gáll Ildikó kérte, hogy kerüljön a bizottság elé a vidékfejlesztési irodák, illetve a kistérségi hálózatok munkájáról szóló féléves beszámoló, továbbá az új kistérségi hálózat létrehozásáról szóló kormányrendelet-tervezet.

Forrás: MTI