A Magosz megkérte Gráfot

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) arra kéri az agrárminisztert, hirdessen földértékesítési moratóriumot, mert a jelenlegi jogszabályok kijátszásával értékes mezőgazdasági területek kerülnek külföldi befektetőkhöz.

Az érdekképviseleti szervezet szövetségi igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján egy bábolnai földeladási ügyben azonnali kivizsgálást követelt.

Budai Gyula elmondta, 240 hektár jó minőségű bábolnai termőföld törvénytelen módon két "strómanon" keresztül egy spanyol érdekeltségű befektető tulajdonába kerülhet, Horváth Klára polgármester, szocialista országgyűlési képviselő közreműködésével.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgármester egy helyi lapnak adott szeptemberi nyilatkozatában már elismerte: egy spanyol befektető megkereste az önkormányzatot, és ezt követően döntöttek arról, hogy ipari területté minősítik át a szántóföldi művelésű ingatlant.

Emlékeztetett arra, hogy a polgármester még márciusban fordult a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez, hogy írja ki értékesítésre az említett ingatlant, mert ott az önkormányzat fejlesztéseket akar indítani. A pályázaton azonban két családi gazdálkodó nyert, akik 227 millió forintot fizettek ki a földért.

Bemutatott egy, a polgármesteri hivatalnak írt levelet, amelyben a két magánszemély azt közli, hogy egy cég megbízása és finanszírozása alapján vásárolták meg az ingatlant. A cég a földhivatali széljegy szerint októberben önálló jelzálog bejegyzési kérelmet terjesztett elő.

Budai Gyula szerint a törvények kijátszásával megszerzett ingatlant várhatólag kivonják a szántóföldi művelésből és ipari területként, akár hatszoros áron értékesítik majd tovább, és így az a magyar gazdák elől végleg kikerül a mezőgazdasági művelésből.

A Magosz az ügy azonnali kivizsgálását követeli, és azt, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet támadja meg a szerződést - hangoztatta.

Hogyan akar így köztisztasági programot hirdetni Gyurcsány Ferenc? - vetette fel az érdekképviseleti vezető, aki szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 100 millió forintot veszít közvetve ezen az üzleten.

Forrás: MTI