Egyeztet a főváros és a kormány

A Demszky Gábor által a helyszínen felvetett témák - így a kormány-főváros között tervezett találkozó - uralták a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülését, az előzetes napirendi javaslatok közül a fajsúlyosabbakról, köztük a hivatal átszervezéséről további e

John Emese (SZDSZ) és Steiner Pál (MSZP) elmondták, hogy a kabinetülés elején a főpolgármester a hó végén várható kormány-főváros találkozó előkészítésével, a tervezett tárgyalási témákkal foglalkozott. A november utolsó hetében várható megbeszélésen a tervek szerint a közlekedéssel, a 4-es metróval, az útfelújítások további állami támogatásával és a távfűtéssel összefüggő kérdésekről lesz majd szó.

A 4-es metróval kapcsolatban Demszky Gábor külön is tájékoztatást kért a területért felelős Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettestől. Kormányzati véglegesítés előtt áll ugyanis a 4-es metró EU projektpályázata. Emellett a főpolgármester tájékoztatást kért a 4-es metró második, Baross tér - Bosnyák tér közötti szakaszával kapcsolatban is.

További egyeztetés, illetve a frakciók álláspontjának figyelembe vételével kerül majd ismét a kabinet elé a főpolgármesteri hivatal átszervezési javaslata. Az MSZP-SZDSZ koalíciós szerződés szerint ez év március 31-ig dönteni kellett volna ez ügyben. A főjegyző hivatalkorszerűsítési tervezete rövidesen a Koalíciós Egyezető Tanács elé kerül. Steiner Pál emlékeztetett koalíciós szerződésben rögzített elvárásokra, a korszerűségre, a takarékosságra és a lakosságbarát szemléletre.

Ugyancsak további egyeztetés után kerül ismét a kabinet elé Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes azon előterjesztése, amely a kerületi középiskolák fővárosi átvételével foglalkozik. John Emese közölte, megvizsgálják azt a jelenlegi gyakorlatot, miszerint a főváros automatikusan átveszi a kerületek által átadandó iskolákat. A változtatás egyik iránya az lenne, hogy az iskolák továbbra is kerületi fenntartásban maradnának, a főváros pedig részt vállalna az adott intézmény fenntartásából - jegyezte meg.

A fővárosi közterület-felügyelet jövő évi kiemelt feladatainak kijelölése kapcsán Demszky Gábor egyebek közt plusz elvárásként fogalmazta meg a graffitik elleni fellépést, az ezek megszüntetésével foglalkozó civil szervezetek támogatását.
Forrás: mti