Kóka az MSZP-vel akar megegyezni

A kormánypártoknak kell megegyezésre jutniuk a jövő évi költségvetési és adótörvényekkel kapcsolatban - mondta Kóka János a Független Hírügynökségnek a vasárnap délutáni koalíciós egyeztetést megelőzően.

A Népszabadság értesülésével kapcsolatban, miszerint, ha az SZDSZ mégis ragaszkodik az adótörvények hétfői szavazásán az szja-sávhatár eltolásához, indítványukat a Fidesz is megszavazná, Kóka János többszöri kérdésre is azt mondta, az SZDSZ kizárólag koalíciós partnerével, az MSZP-vel keresi a megoldást, de egyértelműen nem zárta ki és nem is erősítette meg, hogy koalíciós megállapodás hiányában kezdeményezik-e a sávhatár felemelését.

Kóka János szerint egyébként a vasárnapi egyeztetés igazi kérdése az, hogy sikerül-e csökkenteni a jövőre évre tervezett állami kiadásokat, a liberálisok legfőbb kritikája ugyanis az, hogy a 2008-as büdzsében több mint 140 milliárd forinttal nőnek a központi állami hivatalok kiadásai az ideihez képest. Az SZDSZ elnöke szerint, ha valóban stabilizációban gondolkodnak a kormánypártok, akkor nem szabad olyan szintű hibát elkövetniük, mint amilyet az állami hivatalok drasztikusan megemelkedett költségigényeiknek kielégítése jelent.

Jövőre a tervek szerint több mint 140 milliárd forinttal nőnek központi állami hivatalok kiadásai, de szigorú gazdálkodással ennek legalább a fele megtakarítható -mondta az SZDSZ elnöke. Az SZDSZ célja, hogy ezeket a forrásokat ne élhessék fel pazarló módon állami hivatalok, ha pedig marad mozgástér a konvergenciaprogram teljesítésén túl, akkor koalíciós megegyezés alapján adó- és hiánycsökkentésre, valamint az igazán rászorulók segítésére kell törekedni - tette hozzá.

A liberálisok korábban a családi pótlék differenciált növelésére és az alsó, 18 százalékos személyi jövedelemadókulcs határának évi 1,7-ről 1,9 millió forintra való emelésére tettek javaslatot, ami számításaik szerint finanszírozható lenne az állami kiadások visszafogásával.
Forrás: FH