Már Antall Józsefet sem kímélik

Ismét ellopták Antall József néhai miniszterelnök fejszobrát a XV. kerületi Pestújhelyi térről – közölte a rendőrség szombaton. Hajdu László polgármester az MTI-nek nyilatkozva megdöbbenésének adott hangot, és úgy vélte, feltehetően nem politikai in

A BRFK világhálós oldalán az áll, hogy a bronzból készült, életnagyságú fejszobrot október 26. és november 2. között tulajdonították el.

A rendőrség lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

A XV. kerületi polgármester szerint úgy tűnik, hogy ma Magyarországon nem lehet közterületen bronzszobrot állítani, a mai kultúra ezt nem bírja el. Utalt arra, hogy májusban már egyszer ellopták az alkotást, ám azt később egy csepeli utcán megtalálták.

A köztéri alkotás 2006 nyarán is megsérült már, akkor egy vihar döntötte le a kőtalpazatról.

Hajdu László úgy vélekedett, hogy nem politikai indítékú a szoborlopás, az alkotást feltehetőleg színesfémgyűjtők vitték el. Az elkövetők „profik” lehettek, mert a szobrot tartó két, másfél centis acélrudat is el tudták vágni - tette hozzá.

Az MTI úgy tudja, hogy az esetnek egy hajléktalan férfi szemtanúja lehetett, ám őt pénteken még nem tudták kihallgatni. A távirati iroda információi szerint a környékbeli méh-telepek ellenőrzését megkezdték.

A kerület 2003 decemberében állíttatta fel Kirchmayer Károly szobrászművész alkotását, így akartak emléket állítani a pestújhelyi gyökerű politikusnak – emlékeztetett a kerület szocialista polgármestere, akinek gimnazistaként négy éven át Antall József volt az osztályfőnöke.

Hajdu László közölte, bízik abban, hogy az alkotást megtalálják. Mint mondta, döntés még nem született, ám várhatóan újraállítják a néhai miniszterelnök szobrát.

Kirchmayer Károly nem sokkal a szobor korábbi ellopását követően hunyt el, ismerősei szerint halálában szerepet játszhatott művének eltűnése.
Forrás: MTI