Dánvázió

Dánvázió címmel a dán kultúrával ismerkedhetnek meg az érdeklődők hétfőtől egy hónapon át Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol egyebek mellett design kiállítást, irodalmi esteket és gasztronómiai programokat rendeznek - köz

A rendezvény keretében a dán designt bemutató kiállításon olyan lakberendezési, ajándék- és dísztárgyakat láthatnak az érdeklődők, amelyek a magyar piacon is megtalálhatóak - tudatták a szervezők.

Az egy hónapon át tartó programsorozat kiemelt témája a dán design mellett a környezetvédelem és energiagazdálkodás, az esélyegyenlőség és az akadálymentesség, de a dán karácsonyi szokásokat is megismerheti a közönség. A témákhoz kapcsolódóan kiállításokat, szakmai konferenciákat, beszélgetéseket, előadásokat, koncerteket, színházi előadásokat, filmvetítéseket és gasztronómiai programokat rendeznek.

Szerdánként irodalmi estekre várják a közönséget, melynek keretében november 7-én kiadók és műfordítók beszélgetnek a mai dán irodalomról. November 14-én Az ismeretlen Andersen címmel Kertész Judit műfordító beszél a híres dán író kevésbé ismert, felnőtteknek szóló műveiről.

Csütörtökönként részletes felvilágosítást kaphatnak azok, akik Dániában szeretnének tanulni, dolgozni, vagy turistaként látogatnák meg az országot. A családokat elsősorban a hétvégéken várják: kézműves foglakozásokkal, csoportos játékokkal szórakoztatják a gyerekeket.

A programsorozat keretében november 6-án dán és magyar fogyatékossággal élő fiatalok adnak koncertet. November 14-től 16-ig pedig három egymást követő délutánon levetítik Per Fly dán filmrendező játékfilm-trilógiáját, melyben a mai dán társadalmat próbálja bemutatni.

November 25-én a Budapesti Bartók Kórus és a Green Apples vonósnégyes ad közös koncertet skandináv és magyar zeneszerzők műveiből. A kulturális hónapot karácsonyi vásár zárja december első hétvégéjén.
Forrás: MTI