A pilóta sosem kért bocsánatot

A világ első atomcsapásának japán túlélői sajnálják, hogy az amerikai pilóta, aki ledobta az atombombát Hirosimára, anélkül halt meg, hogy bocsánatot kért volna - írja az AFP francia hírügynökség pénteken. Paul Warfield Tibbets csütörtökön halt meg ohiói

Az amerikai pilóta vezette azt a B-29-es repülőgépet, amiről 1945. augusztus 6-án az atombombát ledobták a japán Hirosima városára. A bomba elpusztította a várost, 140 ezer ember azonnal meghalt. További 80 ezren később, a sugárzás okozta betegségekben vesztették életüket.

Egy most 79 éves hirosimai túlélő, Tohei Nori azt mondta az AFP-nek, szerette volna, ha Tibbets ellátogat a városba, és saját szemével nézi meg, mit tett. A pilóta azzal érvelt, amivel az amerikai kormány is: japán és amerikai életek millióit mentették meg azzal, hogy az atomcsapással véget vetettek a második világháborúnak. Tibbets járt Nagaszakiban pár héttel azután, hogy augusztus 9-án ledobták a második atombombát a városra. "A legátkozottabb dolog, amit valaha láttam. Az utcák hullámosak lettek" - mondta a pilóta 2003-ban a Columbus Dispatch ohiói napilapnak.

Az Egyesült Államok hivatalosan sosem kért bocsánatot az atomtámadásokért.

Forrás: FH