Temetés tévé

Egy német vállalkozó még az év vége előtt meg szeretné indítani a világ első olyan tévécsatornáját, amely kizárólag a gyász és a temetés témájával foglalkozik majd.

Az új tévécsatornán a temetőket bemutató rövidfilmeket és fizetett részvétnyilvánításokat is sugároznak majd - mondta a terv megvalósításához szükséges végső pénzügyi támogatások szervezésénél tartó Wolf Tilmann Schneider.

A napi 3-4 órás műholdas és internetes adásokban beszámolnak majd a temetési szolgáltatásokról. Mintegy 2000 eurós (500 ezer forint) hirdetési tarifa fejében az ügyfelek az elhunytak képeit is képernyőre tehetik gyászzene és rövid megemlékező szövegek kíséretében.

A szervezők szerint az Etos TV nevű új adó "a temetési kultúra Arte csatornája lesz" - a német-francia Arte az egyik vezető nemzetközi kulturális csatorna.

Németországban évente több mint 800 ezer ember hal meg, ám a temetkezési vállalkozások mégis válságban vannak, mert mind többen mondanak le a hagyományos temetésről.

Peter Wippermann életmód-szakértő szerint korunkban a halál az egyik utolsó tabu. Ma az emberek kórházakban, hospice-okban, otthonuktól távol halnak meg. "Olyan jól eltávolítottuk ezt a témát társadalmunkból, hogy ma csak nagy űr tátong a helyén, amelyet be kell tölteni" - magyarázta Wippermann azt, hogy miért van szükség az új, a gyászra specializálódó tévécsatornára.

Forrás: MTI