Támogatott energiafogyasztás

A lakossági terhek enyhítését célzó gázár- és távhő támogatási rendszer 2008. évben az ideihez képest néhány ponton módosul. A jogosultsági feltételek lényegében változatlanok maradnak, így jövőre is várhatóan a háztartások 60 %-a részesül támogatásban.

Továbbra is a háztartás egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme alapján lesznek jogosultak a családok a támogatásra. A jövedelmi kategóriák nem módosulnak, azonban attól függően, hogy a kérelmet mikor nyújtják be – a nyugdíjminimum emelkedésével egyidejűleg – változnak a sávhatárok, amelyet a mellékelt táblázat mutat be.

A Magyar Államkincstár mindazok részére, akik az idén támogatásban részesülnek, november 20-ig eljuttatja a 2008. évi igénylőlapot. Az igénylőlap hozzáférhető lesz a Kincstár ügyfélszolgálati irodáiban és november közepétől az internetről is letölthető. (http://www.allamkincstar.gov.hu; http://www.szmm.gov.hu/)

A kérelmet a Kincstár lakóhely szerint illetékes szervéhez kell benyújtani. Azok, akik december 31-éig benyújtják az igényüket, január 1-jétől megkapják a támogatást. Ha a kérelem benyújtására január 1-je után kerül sor, akkor a támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól jár.

A kérelemhez most sem kell jövedelem-igazolásokat mellékelni, csupán nyilatkozatot kell kitölteni a jövedelmekről. Fontos változás azonban a kitöltendő igénylőlapon, hogy a háztartás minden egyes tagjának adóazonosító jelét fel kell tüntetni. Akinek pedig nincs adóazonosító jele (pl.: gyermekek), ott a "nincs" szót kell szerepeltetni. A beadott igénylések fokozottabb ellenőrzésére, visszaélés esetén, szigorúbb szankciókra lehet számítani.

A támogatás mértéke az első két jövedelmi kategóriában az ideivel azonos marad, a két magasabb jövedelmi kategóriában pedig mérséklődik. Változást jelent továbbá az is, hogy az átlagfogyasztást figyelembe véve (1500-1600 m3 /év) évi 3000 m3 helyett 2000 m3 a támogatott gáz mennyisége. A nagycsaládosok esetében a csökkenés ennél kisebb mértékű, mert 5000 m3 helyett 4000 m3 -ig vehetik igénybe a támogatást.


Forrás: MTI