Ásatásokat Herculaneumban

Ókori tekercsek ezreit, az utókor számára elveszettnek hitt művek sokaságát rejtheti a föld Herculaneumban, az úgynevezett Papirusz Villában, ahol nyolc évnyi szünet után hamarosan folytatódnak a régészeti feltárások.

A Papirusz Villa, amely Herculaneumon kívül feküdt, Lucius Calpurnius Piso, Julius Caesar apósa tulajdonában volt. Az épületet a XVIII. században Karl Weber svájci régész fedezte fel, de mindmáig a villának csupán harmadát tárták fel. Nyolc évvel ezelőtt a munkálatokat félbehagyták, attól tartottak ugyanis, hogy a feltárt épületet nem tudják megőrizni. Az alacsonyan fekvő terület többször került víz alá, ráadásul a már feltárt épületegyüttest is sürgősen konzerválni kellett.

Eddig a villából mintegy 1800, nem túl jelentős tekercs került elő, ám ókori források szerint Lucius Calpurnius Piso könyvtárában művek tízezreit gyűjtötte össze. A régészek reményei szerint örökre elveszett művek sokasága kerülhet napvilágra, hiszen Szophoklész 100 színművéből mindössze hetet ismer az utókor. Ugyancsak száz színművet írt Euripidész, amelyeknek döntő többsége szintén elveszett. Az új ásatásokat az Európai Unió, a Packard Humanities Institute és Campania tartomány finanszírozza.


Forrás: hirado.hu