A Harry Potter írójának új könyve

Kézzel írt és illusztrált könyvritkaságot készített J.K. Rowling. Harry Potter megálmodójának új mesekönyve mindössze hét példányban jelenik meg, és az egyiket jótékony céllal bocsátják árverésre.

A Beedle, a bárd meséi című könyv bőrkötésben készült, a kötetet féldrágakövekkel és ezüsttel díszítették.

Mint Rowling a BBC-nek elmondta, hat könyvet azoknak szán, akik a legtöbbet tették az elmúlt 17 évben a Harry Potter-könyvek megjelenéséért. A szerző elismerte, hogy nehéz volt számára befejezni a varázslófiú történetét, az élményt ahhoz hasonlította, mint amikor valaki visszatér a felszínre egy hosszú alámerülésből. Az új könyvben öt mese olvasható, az egyik, A három fivér meséje belekerült az utolsó Harry Potter-regénybe. "Csodálatos ezzel búcsút mondani attól a világtól, amelyet 17 éven át éltem és szerettem" - vallotta be J.K. Rowling.

A Harry Potter és a halálos szentek című kötetben Albus Dumbledore varázsló adja át Hermione Grangernek Beedle, a bárd meséinek mágikus kötetét, amelyben fontos útmutatások vannak arra, hogyan győzze le Harry Potter ellenségét, Lord Voldemort.

A Sotheby aukciós ház közölte, hogy december 13-án bocsátja árverésre a mesekönyv eme egyedi példányát, és reményei szerint 30-50 ezer fontért fog elkelni. A bevétel az írónő alapítványának, a The Children,s Voice-nak jut, amely kelet-európai intézeti gyermekeken igyekszik segíteni.

J.K. Rowling azt is elárulta, hogy már félig elkészült új, gyermekeknek szóló könyve, amelynek tartalmát egyelőre titokban tartja.

A hét Harry Potter-regényt mintegy 400 millió példányban adták el szerte a világon, és 64 nyelvre fordították le.

Közben az írónő és a Harry Potter-filmek készítői beperelték az amerikai RDS Books könyvkiadót, amely egy Harry Potter-rajongók internetes oldalán alapuló lexikont akar megjelentetni. Rowling ugyanis azt tervezi, hogy elkészíti saját enciklopédiáját a varázslók világáról, és egy ilyen könyv, mondta, megsértené az ő szellemi tulajdonjogát.

Forrás: MTI