Temetkezési vállalkozás melegeknek

Szivárványszínű urnát, virágmintás koporsót, szexis egyenruhába öltöztetett koporsóvivőket és sok hasonló kegyeleti szolgáltatást kínál az első olyan német temetkezési vállalkozás, amely homoszexuálisokra szakosodott.

A frankfurti Gaybestattung (kb. Meleg temetés) a héten indult és a számítások szerint jelentős piaci rést tölthet be. Berlin és Köln után a frankfurti a harmadik legnagyobb meleg közösség az országban. A Majna menti metropoliszban és vonzáskörzetében hatezernél is több hatvan éven felüli homoszexuális pár él, a Rajna-Majna vidéken összesen pedig jó 1,5 millió meleg férfi és nő lakik.
"A gyász ugyanolyan egyéni, individuális, mint az élet" - mondta Björn Schulz cégtulajdonos, aki szerint a homoszexuálisoknak gyakran speciális kegyeleti kívánságai vannak. A meleg férfiak sokszor nem mernek azzal fordulni egy hagyományos temetkezési vállalathoz, hogy "meghalt a férjem", a vállalatok pedig nem nagyon igyekeznek kielégíteni a rétegigényeket.

Schulz csapatában viszont homoszexuális nőket és férfiakat is találhatnak a gyászolók, akikkel mindent megbeszélhetnek. HIV-fertőzöttek előtt is nyitva áll a kapu, "nálunk senkinek sem kell szégyellnie magát" - mondta a cégvezető.

Föld, tűz, víz, levegő - az elhunytak a négy őselem bármelyikében nyugalmat találhatnak: a vállalat kínál koporsós, hamvasztásos és tengeri temetést, és úgynevezett gyászerdőben is szétszórathatják elhunyt kedvesük hamvait a megrendelők.

Schulz szerint a melegek nem akarnak elszakadni "sajátos kultúrájuktól, több önkifejezési lehetőségre, színre és életigenlésre vágynak a gyászszertartásban is." Egy ötven felett járó férfi elmesélte, hogy a gyásznép tagjai rózsaszirmokat szórtak és körtáncot jártak egyikük AIDS-ben elhunyt élettársának sírja körül - számolt be tapasztalatairól a 30 éves temetkezési vállalkozó, aki már tíz éve dolgozik a szakmában.

Sokan előre kidolgozzák saját temetésük részleteit. Vannak, akik szexi egyenruhás koporsóvivőket vagy drag quenn - csillogó női kosztümbe öltözött meleg férfi - kíséretet szeretnének. Olyan is akad, aki szokásos esti öltözékében akar a sírba szállni: barna kordbársony nadrágban, rózsaszín ingben és rózsaszín sálban.

Forrás: MTI