Nagy értékű állami ingatlanok eladását a pénzügyminiszter hagyja jóvá

A nagy értékű állami ingatlanok eladását a pénzügyminiszter hagyja jóvá, ez az MSZP-székházzal szomszédos épület estében is így történt, amelyet tavaly 255 egyéb állami ingatlannal együtt értékesítettek - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán az MT

A Magyar Hírlap azt írta, hogy Veres János pénzügyminiszter döntött a fővárosi MSZP-székházzal szomszédos állami tulajdonú ingatlan eladásáról: a Köztársaság tér 27-es szám alatti épület a szocialistákhoz közel álló Horizont Zrt. tulajdonába került, majd a cég továbbadta egy külföldi társaságnak.

A kormányszóvivő szerint nem jó gyakorlat, ha az állam funkció nélküli ingatlanokat tart fenn az adófizetők pénzéből. Hozzátette: éppen ezért adták el 255 egyéb ingatlan mellett a Köztársaság tér 27-es szám alatti épületet is.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: az értékesítést ingatlanpiaci szakértő értékbecslése előzte meg, ami a kincstári vagyon eladása előtt természetes, logikus és bevett eszköz. A cég az éppen aktuális, szakértők által megállapított piaci áron vásárolta meg az ingatlant - jelentette ki a kormányszóvivő.

 A zártkörű értékesítést az MTI-nek azzal indokolta, hogy a cégnek mint bérlőnek a jogszabályok alapján elővásárlási joga volt és az államháztartásról szóló törvény ebben az esetben ezt az értékesítési módot rendeli el.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) tavaly szeptember 5-én bruttó 540 millió forintért értékesítette a tulajdonában álló, Köztársaság tér 27. szám alatti ingatlant a Horizont Zrt.-nek - mondta el Kocsis Tamás, KVI jogásza a Magyar Hírlapnak. A cikk szerint mivel a KVI vezérigazgatója csak 250 millió forintig dönthet a kincstári vagyon értékesítéséről, a döntés Veres János pénzügyminiszter hatáskörébe tartozott, ő pedig 2006 márciusában jóváhagyta az előterjesztést, így az ingatlant a szocialistákhoz közel álló Horizont Zrt. vásárolta meg. A társaság a júniusi cégadatok szerint végelszámolás alatt áll.

A Horizont valamivel több mint bruttó 373 millió forintot fizetett ki készpénzben a Köztársaság tér 27-ért. Az ingatlan és a vele szomszédos pártszékház a közelmúltban a Parkview Hotel Ingatlanfejlesztő Kft.-hez került. Az ír hátterű céget júniusban alapították, és a hírek szerint négycsillagos szállodává alakítanák az épületet - áll a Magyar Hírlap írásában.
Forrás: mti