Lehár-ősbemutató lesz a borházban

Lehár Ferenc unokahúga a Bécsi Erdő egyik nevezetes kisvárosában ápolja a világhírű operettszerző emlékét. Magyarországon pedig - férjével közös vállalkozásban - borházat építenek, ahol terveik szerint a zenének is jut szerep: olyan Lehár-műveket mutatnak

Lehár Ferencnek nem volt gyermeke, de húgának a fia - a zseniális komponista külön kérésére - felvette a nevét. A névörökös Lehár Ferencnek tizenhét utóda született. Egyikük Lehár Zsuzsa, aki a Bécsi Erdő egyik csodálatos városkájában, az Európa legnagyobb földalatti barlangjáról híres Hinterbrühlben él a férjével. A család egy ódon villa szinte minden zugában a nagy előd, a nem mindennapi nagybácsi emlékének hódol. A szobák zsúfolásig a százados régi holmikkal, de a zongorák, a szobrok, festmények, a dísztárgyak is mind azt a békebeli világot idézik, amelyben Lehár megalkothatta a Luxemburg grófját, a Víg özvegyet vagy a Cigányszerelmet. Annyira szerette ezt a környéken, hogy a közeli Mödlingben is vett házat.

- Ez az asztalterítő, a kottafüzetek, könyvek, a kézzel írott kották, mindegyik Lehár Ferencé volt - mutatja Lehár Zsuzsa, aki nagyon büszke nagybátyjára. - Ha körülnéz ebben a házban rengeteg egyéb rá utaló tárgyat lát. És hogy milyen ember volt? Nagyon közvetlen és barátságos személyiség volt, szerette a jó ételeket és italokat, szinte mindent, ami magyar kuriózum. Bármily meglepő is, a szűzpecsenyéről, a paprikáscsirkéről, de még a jófajta magyar borokról is szerzett melódiákat.

- Ezeknek a vidám műveknek az ősbemutatóját tervezzük Badacsonyban, ahol egy borházat építünk. A borgyógyászattal is foglalkozó kúria családi vállalkozásként valósulhat meg - veszi át a szót a férj, Mikes Tivadar, aki gyógyszerészként 1965-ben vándorolt ki Magyarországról Ausztriába. - A zenei bemutatón lányunk, Marianna énekel majd olyan eredeti Lehár-műveket, amelyeket eddig nyilvánosan még senki sem hallhatott. Nem csak ő örökölte a művészi tehetséget, hiszen Zsófia lányunk, aki New Yorkban él, a képzőművészetben ér el sikereket.

- A családunk gyakran elutazik Bad Ischl-be, ahol Lehár Ferenc sírja van, itt szeretettel emlékezünk rá, hiszen sok mindent neki köszönhetünk - veszi vissza a szót Zsuzsa asszony. - Hálásak vagyunk azért, hogy Magyarországon és Ausztriában is méltóképpen ápolják emlékét. A közeli Badenben például minden évben zenei fesztivált rendeznek, ahol bemutatják műveit, ide minket is meg szoktak hívni. Lehár mindennél jobban kötődött Magyarországhoz! Komáromban született, a gyermekéveit Sopronban töltötte, ahol édesapja katonazenekari karmester volt. Magunk is gyakran utazunk Sopronba, Badacsonyba. És bár a hét gyermekünkből hárman is a tengerentúlon élnek, kitűnően beszélnek magyarul, szívesen járnak a pannon tájakon - a világhírű rokon nyomában.

Forrás: MTI