Kétszeres a veszély

A császármetszéses szülés kétszer veszélyesebb az anyára nézve, mint a hüvelyi, de sokkal biztonságosabb a magzat számára egyes komplikált fekvések esetén - állapította meg egy Latin-Amerikában végzett felmérés, amely a British Medical Journal (BMJ) legfr

A szakemberek csaknem 32 ezer császármetszéses és több mint 62 ezer hüvelyi szülés adatait vetették össze, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben gyűjtött be Latin-Amerikából.

Azt találták, hogy a tervezett vagy sürgősségi császármetszés után 3-5-ször magasabb volt az anyák halálozási aránya, mint hüvelyi szülés esetén.

A császármetszéses szülés után kétszer gyakrabban kellett az anyát intenzív osztályra vinni, mint normális szülés után.

Viszont a "császározás" 45 százalékkal mérsékelte az életveszélyt a baba számára, ha a magzat lábfekvéses volt. Farfekvés esetén a császrámetszés tizedére csökkentette a halvaszületési arányt.

A fejlett országokban az utóbbi években több mint tízszeresre emelkedett a császármetszéses szülések gyakorisága. A 70-es években még csak a szülések 5 százalékában alkalmaztak császármetszést, ma már egyes országokban az arány 50 százalék fölött van. Ennek az a fő oka, hogy az orvosok a szülési komplikációk esetére be akarják biztosítani magukat a műhibaperek ellen.
Forrás: MTI