Gaál István emlékest

Gaál István Olaszországa címmel fényképkiállítással és emlékesttel idézik fel a szeptemberben elhunyt filmrendező életét és munkásságát hétfőn Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben a MittelCinemaFest 2007 keretében - közölte az intézmény szerdán az MTI-ve

Az V. Közép-Európai Olasz Filmfesztiválhoz kapcsolódó tárlaton száz, a ,60-as évekbeli Rómáról készült fekete-fehér fényképet láthatnak az érdeklődők - olvasható a közleményben.

Az Olasz Kultúrintézet, a Közép-Európai Kulturális Intézet, a Pásztói Múzeum, a Kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Duna Televízió, valamint a Magyar Mozgókép Közalapítvány által közösen szervezett esten megemlékeznek a a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező életéről, munkáiról, továbbá utolsó, Velencéről készült dokumentumfilmjéből is vetítenek részleteket.

Gaál István rendező, forgatókönyvíró, operatőr, vágó 1933. augusztus 25-én született Salgótarjánban. Keleti Márton osztályában végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakát.

Később a római filmfőiskolán (Centro Sperimentale di Cinematografia) mélyítette el ismereteit, ahol filmelméletet, filmtörténetet, vágást tanult. 1961-ig ugyanitt docensként tevékenykedett.

Itthon a Budapest Filmstúdió munkatársaként híradókat készített, alapító tagja volt a Balázs Béla Stúdiónak.

Dokumentaristaként indult, Pályamunkások című rövid mozgóképe (főiskolai vizsgadarabja) a fizikai munkát tette vizuális és akusztikus hatáselemmé, ritmusalkotó tényezővé. A Sára Sándor rendezte Cigányok operatőreként a hazai valóság egyik alapproblémájáról adott látleletet.

Első játékfilmje a Sodrásban volt, amelyet a Magasiskola és a Holt vidék követett. Emlékezetes alkotásai közé tartozott az Orfeusz és Eurydiké, a Peer Gynt, az Örökségünk, a Legato, a Haláltánc, a Római szonáta, az Éjszaka, és a Gyökerek (Bartók-sorozat) is.

A Magyar Mozgókép Mestere életének 75. évében, szeptember 25-én hunyt el.
Forrás: mti