Bővülhet az ország mozgástere

Magyarország donori részvétele a nemzetközi fejlesztési együttműködésben az EU-tagságból fakadó kötelezettség, emellett bővíti az ország külpolitikai mozgásterét a Nyugat-Balkánon, Ázsiában és Afrikában, segíti a hazai civil szféra, a vállalkozások megjel

Várkonyi László elmondta: Magyarországnak 2010 után 2013-ig 125 millió eurót kell fizetnie az Európai Fejlesztési Alapba (EDF), miután az új tagországok erre az időszakra nemzeti jövedelmük (GNI) 0,17 százalékáig vállaltak keretet.

Ez az összeg 2013-tól 0,33 százalékra emelkedik, miközben a jelenleg 0,56 százalékot teljesítő régi tagállamok akkor térnek át az ENSZ által a fejlett országoknak javasolt 0,7 százalékra, vagyis a GNI ilyen arányában támogatják a szegényebb országokat.

Magyarország már elérte az GNI 0,13 százalékát, de Várkonyi László szerint az elkövetkező időszak nehezebb lesz, részben a költségvetési szigor miatt, részben pedig azért, mert egyre kevesebb állam tartozik Magyarországnak.

A szakállamtitkár kiemelte: a katonai szerepvállaláson kívül Magyarország 500 millió forinttal támogatja Afganisztán újjáépítését, amely szerepel a jövő évi költségvetésben, a pénz felhasználásában pedig Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a
Baptista Szeretetszolgálat működik közre.

A magyar programok kapcsán Várkonyi László Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Vietnamot emelte ki stratégiai partnerországként.

Emellett működnek magyar programok Moldovában, Macedóniában, Montenegróban, Ázsiában Jemenben, Kambodzsában, Laoszban, Afrikában pedig Etiópiában. Ezen fejlesztési programok jó része oktatási, tapasztalatátadási segítség.

Nagy érdeklődés mutatkozik a magyar rendszerváltási, privatizációs tapasztalatok, a kétszintű bankrendszer kialakítása, vagy a számvevőszék működése iránt is a Nyugat-Balkánon, Moldovában, Vietnamban. A programok forrásainak mintegy harmadát fordítják nyugat-balkáni projektekre.
A szakállamtitkár szerint az EU-hoz hasonlóan nagyobb figyelmet kellene fordítani az afrikai fejlesztési projektekre, amit azonban nehezít, hogy takarékossági okokból jelenleg a Szaharától délre csak Nigériában, Kenyában és Dél-Afrikában van magyar külképviselet.

A hazai felhasználásról szólva Várkonyi László kitért arra, hogy 50 millió forintot pályáztattak meg ezeknek a lehetőségeknek a tudatosítására, amit a Budapesti Corvinus Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem nyert el, és indított nagy érdeklődést kiváltó tanfolyamokat.

Forrás: MTI