Vita a törvénytervezetről

Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az általános forgalmi adóról szóló törvényjavaslat részletes vitáját. A vitában Pettkó András (MDF) úgy vélte, a jelenlegi az áfatörvényben évek óta időzített költségvetési bomba ketyeg.

A pártja által benyújtott módosító javaslatot indokolva elmondta: a törvény jelenleg hatályos szövege szerint nem kell áfát fizetnie az utazási irodáknak, ráadásul veszteségeik után visszaigényelhetik az áfát. Közölte: erre az elfogadhatatlan helyzetre szeretné felhívni a pénzügyminiszter figyelmét.

Az ellenzéki képviselő úgy vélte, ez a tévedés megmaradt a most beterjesztett törvényben is, így az utazási irodák a jövőben is visszaigényelhetnék az áfát negatív árrés után. Pettkó András kitért a Katona Kálmán (MDF) által benyújtott módosító javaslatra, amely áfamentessé tenné a közüzemi szennyvízcsatorna beruházásokat. Úgy vélte, e módosítás nélkül nehéz helyzetbe kerülnek azok a települések, amelyekben a jövőben csatornázni szeretnének. Hozzátette: ez a módosítás környezetvédelmi szempontból fontos.

Kékkői Zoltán (Fidesz) módosító javaslatában bővítené a kedvezményes - öt százalékos - adókulcs alá tartozó termékek körét az élelmezési célra alkalmas hússal, vágási melléktermékkel és belsőséggel. Mint mondta, ezzel segítené a magyar agrártermékek piacra jutását. Közölte: a mezőgazdasági őstermelők helyzetének javítása érdekében is nyújtott be módosító javaslatot.
Szatmáry Kristóf (Fidesz) több benyújtott módosító javaslata közül azt emelte ki, amely a kis- és középvállalkozások áfafizetésével foglalkozik. Mint mondta, ennek elfogadása a körbetartozások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segítené, hiszen az áfát az értékesített termék, szolgáltatás ellenértékének jóváírásakor kellene megfizetni. Hozzátette: jelenleg a még ki nem fizetett megrendelés után is meg kell fizetni az áfát, és ez gyakorta okoz anyagi nehézséget a kevéssé tőkeerős kis cégeknek.
Forrás: mti