Irán atomfegyvereket gyárt Amerika szerint

Irán kétségtelenül atomfegyvert akar előállítani, közölte hétfőn a Fehér Ház. Ezzel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) vezetőjének vasárnapi kijelentésére reagáltak. Mohamed ElBaradei a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva ugyanis azt közölte:

Irán uránt dúsít, és ezt azért teszi, hogy nukleáris fegyverhez jusson- közölte újságírókkal Dana Perino fehér házi szóvivő, aki a perzsa államot az Egyesült Államok legnagyobb nemzetbiztonsági kihívásának nevezte az atomprogram miatt.

Az IAEA elnöke, Mohamed ElBaradei vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: "Nem kaptam semmi olyan információt, hogy Iránban konkrét és aktív atomfegyverkezési program megvalósítása folyna".

ElBaradei szavai ellentétben állnak a legfelső amerikai vezetők egyre élesebb kirohanásaival. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elnöke szerint az amerikai harcias kijelentések csak olajat öntenek a tűzre. ElBaradei sürgette a szópárbaj beszüntetését, és egyetlen megoldást minősített célravezetőnek: a diplomáciát és az ellenőrzéseket.

A Fehér Ház szóvivője szerint viszont Irán az aki nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, pedig az Egyesült Államok felajánlotta az atomenergia polgári felhasználásának lehetőségét, ha Teherán felfüggeszti urándúsítási programját. Erre azonban a perzsa állam nem hajlandó.
Forrás: fh