Egy év felfüggesztett a gondatlan ápolónak

Egy év próbaidőre felfüggesztett egy év fogházbüntetésre ítélt a bíróság egy szegedi klinikai szakápolót, mert vérátömlesztéskor nem megfelelő vért adott egy betegnek, aki ezután meghalt. A bíróság a hétfői ítéletet kedden közölte hivatalosan. A beavatkoz

A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának szakápolója két, vérátömlesztésre váró beteget vett át 2006 február 17-én, mikor megkezdte az éjszakai műszakot. Váltótársa felvilágosította a teendőkről, vagyis hogy a kétágyas szobában az egyik betegnek vért kell adnia. Az ápoló azonban nem annak a betegnek adta a transzfúziót, amelyiknek kellett volna, hanem a másik ágyon fekvőnek. Mivel nem azonos vércsoportú volt a két ember, ezért a beteg rosszabbul lett, majd egy nap múlva - a közben elkezdett gondos kezelés ellenére - meghalt.

A bíróság szerint a szakápoló nem járt el kellő gondossággal, mert elfelejtette, melyik betegnek kell a vért adnia. A nem megfelelő vércsoportú vér adása vezetett a halálához. A bíróság ezért jogerősen egy év fogházra ítélte az 1996 óta szakápolóként dolgozó férfit.
Forrás: FH