Hibás transzfúzió miatt indult bírósági eljárás

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádol az ügyészség egy szegedi szakápolót, aki nem megfelelő vércsoportú transzfúziót adott egy betegnek, aki ennek következtében másnap elhunyt; az ügy tárgyalása hétfőn kez

A vádirat szerint a vádlott 1996 óta dolgozott klinikai szakápolóként. 2006 februárjában a daganatos betegségben szenvedő sértett az onkológiai klinikára került, mert a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként vérszegénység alakult ki nála. Február 17-én délután a férfi három egység vért kapott, ám ennek tényét nem vezették föl kórlapjára.

Az éjszakai műszakba érkező vádlottat az osztályt átadó kollégája szóban tájékoztatta arról, hogy egy, a kórteremben fekvő másik betegnek transzfúzióra van szüksége, de a kapott vér még nem megfelelő hőmérsékletű ezért arra csak később kerülhet sor. A szakápoló később, amikor a vér megfelelő hőmérsékletű lett tévedésből bekötötte az A Rh+ vért, a B Rh+ vércsoportú sértettnek, anélkül, hogy erről előzetesen értesítette volna az orvost, és a pácienst megfelelően azonosította volna. Két egység vér rendben lement, majd a férfi deréktáji fájdalmakra kezdett panaszkodni, az ápoló értesített az orvost, aki azonnal felismerte a tévedést, megszakította a transzfúziót és megkezdte a megfelelő kezelést. A sértett éjfélkor átkerült az intenzív osztályra, de másnap - a szakszerű ápolás ellenére - elhunyt.

A szakértői vélemény megállapította, hogy a halál oka vese- és keringési elégtelenség volt, amely a helytelen transzfúzió következményeként alakult ki. A szakápoló nem rendelkezett a transzfúzió elvégzéshez szükséges végzettséggel.

A vádlott a tárgyalás kezdetén részben vallotta magát bűnösnek, álláspontja szerint a tragédiához többek között a betegazonosítással kapcsolatban kialakult helytelen gyakorlat és az az adminisztrációs hiba vezetett, hogy a sértett ápolási lapjára nem rögzítették a transzfúzió tényét.
Az ápoló elmondta, a betegek átadása nem az ágyak mellett, hanem az ápolási dokumentációt átlapozva történt. A sértett kórlapján látta, hogy transzfúziót írtak elő neki, végrehajtásának nyomát azonban nem találta, ezért kötötte be neki a vért.

Hozzátette: általános gyakorlat volt, hogy a megfelelő végzettséggel nem rendelkező szakszemélyzet is beadhatta a transzfúziót.

A tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik.

Forrás: MTI