Osztogatnak

Nyugellátásra mintegy 8,4 százalékkal több pénz jut 2008-ban az ideinél, vagyis a szokásos, jövőre 4,9 százalékos emelésen felül mintegy 760 ezer ember kap többletemelést - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Elmondta: a jelentős emelkedés oka, hogy a kormány nagyobb segítséget szeretne adni azoknak, akik a legnehezebb helyzetben vannak. Ezért kapnak több mint hétszázezren többletemelést és megmarad a méltányossági nyugdíjemelés illetve nyugdíjmegállapítás intézménye is.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az igazságossági nyugdíjprogram jövőre összesen 37 milliárd forintos többletemelést jelent mintegy 520 ezer öregségi-, és további 240 ezer rokkantsági nyugdíjasnak. Január elsejétől ugyanis azok ellátása, akik 1991 és 1996 között vonultak nyugalomba, a szokásos emelésen felül is tovább növekszik, attól függő mértékben, hány évig dolgoztak. Akinek 29 évnél több szolgálati ideje van, az többletévenként további fél százalékos, legfeljebb 10 százalékos extra emelést kap - tette hozzá.

Daróczi Dávid felhívta a figyelmet arra, hogy eközben az árak átlagosan 4,5 százalékkal emelkednek a kormány inflációs prognózisa szerint. Kitért arra, jövő január 1-től változik a nyugdíjnál figyelembe vehető százalékos mérték is: míg jelenleg a negyven évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkezők esetében évente másfél százalékkal emelkedik a nyugdíj mértéke, addig ez 2008-tól két százalékra nő.

Az új szabály hozzájárul a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságához, mivel a nyugdíj megállapítása során azok járnak jobban, akik hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek. A rendszer így arra ösztönzi a munkaképes korú embereket, hogy aktívak maradjanak, és később hagyják csak el a munkaerőpiacot - fejtette ki Daróczi Dávid.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a januártól érvényes szabályok több ellentmondást is kiküszöbölnek a jelenlegi nyugdíj megállapítási szabályokból. Példaként említette, hogy az utolsó három év keresetei is valorizáltan számítanak majd bele a nyugdíjkiszámítás alapjába, ugyanakkor a nyugdíj nettó összegét a jövőben a teljes nettó jövedelemből számítják ki.

Ezzel kiküszöbölhetőek az egyes évek ingadozásai a kezdő nyugdíjaknál - tette hozzá a kormányszóvivő.
Forrás: MTI