Nőtt a Fidesz előnye

A Fideszre az összes választó 33 százaléka, míg az MSZP-re 15 százalék voksolna, az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében mindössze egy százalék - derül ki a Tárki október 4-e és 18-a között végzett pártpreferencia-kutatásából.

A biztos szavazó pártválasztókon belül az ellenzéki párt támogatottsága 66 százalékon áll, míg a szocialista párté 25 százalékon - olvasható a távirati irodához pénteken eljuttatott közleményből.

A Tárki szerint a két nagy párton kívül egyik párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások: az MDF tábora a teljes lakosságon belül két százalék, míg a pártválasztók körében négy százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ egy százalékos, a demokrata fórum pedig négy százalékos táborral rendelkezik.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 53 százaléka venne részt biztosan - mutat rá a felmérés.

A közvélemény-kutatás 1000 ember megkérdezésén alapul, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség, valamint lakóhely szerint reprezentálja.

A Medián októberi kutatása arra világít rá, hogy a Fidesz és az MSZP szavazótáborának egymáshoz viszonyított aránya: 41:21.

A Marketing Centrum októberi felmérése alapján a választásra jogosultak 38 százaléka érzi kedvenc pártjának a Fideszt, míg az MSZP-t csak 22 százalékuk, a válaszadók 18 százalékának viszont nincs kedvenc pártja.

Forrás: MTI