Rogán: Nemzeti egységet képviselő miniszterelnök kell

Nemzeti kormányra és nemzeti egységet képviselő miniszterelnökre van szüksége Magyarországnak, és ha komolyan akarjuk venni a demokráciát, együtt kell fejet hajtani a pesti srácok emléke előtt - mondta Rogán Antal V. kerületi polgármester a Vértanúk terén

A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: ma is lehet az akkori helyzettel kialakított analógiákat felsorakoztatni. ,56-ban is morális, gazdasági és politikai válságban volt az ország, csakúgy, mint napjainkban, 17 évvel a rendszerváltozást követően, és a kormányt most is "a hazugság tartja egyben" - hangoztatta.

Rogán Antal azt mondta, Nagy Imre kommunistaként tudott dönteni, s azért lehetett a forradalom vezéralakja, mert kicsit másként, "emberileg" gondolkodott a diktatúra rendszerében. Mint hozzátette: Nagy Imre nemzeti egységkormányt hozott létre, de amikor az elbukott, nem lett áruló, tisztában volt sorsával, ami beteljesedett rajta.

A Belváros-Lipótváros polgármestere azt mondta: "ha Nagy Imre ma is élne, azt mondaná Gyurcsány Ferencnek, adja át a kormányzást egy másik baloldali politikusnak, aki a nemzeti értéket és egységet képviseli".

A kerületi megemlékezésen Rogán Antal, valamint a kisebbségi önkormányzatok vezetői és képviselői elhelyezték a megemlékezés virágait Nagy Imre szobránál. A megemlékezésen mintegy száz ember vett részt.

Forrás: MTI