Nő a képviselők költségtérítése

Az adófizetők bosszúságára az inflációt jócskán meghaladó mértékben nő a brit parlamenti képviselők költségtérítése, fejenként évente átlagosan már csaknem 50 millió forintnyi összeget költenek és a skótok a legkevésbé "skótok".

A 2006-os pénzügyi évben összesen 87,6 millió fontot (31,4 milliárd forintot) költöttek el a House of Commons, a törvényhozás alsóházának képviselői 59 ezer 686 fontot (21,6 millió forintot) kitevő éves alapfizetésükön felül. Ez fejenként átlagosan 135 ezer 600 font (49 millió forint). A csúcstartó a munkáspárti Shahid Malik 185 ezer 421 fonttal. Az első brit születésű muzulmán parlamenti képviselő csak postára 21 ezer fontnál (7,5 millió forintnál) is többet költött.

Az előző évhez képest 5 százalékkal nőtt a költségtérítés összesített végösszege, az infláció azonban csak 2,7 százalék volt. Matthew Elliott, az Adófizetők Szövetsége (TaxPayers Alliance) nevű civil szervezet vezetője szerint a képviselők "évről-évre többet költenek magukra", a lakosságot pedig egyre magasabb adókkal sújtják. "Nem is csoda, hogy a szavazók kevésre becsülik a politikusokat, hiszen azt látják, hogy sokan könyékig turkálnak a mézesbödönben."
Pártok szerinti bontásban a Skót Nemzeti Párt (SNP) hattagú frakciója végzett az első helyen. A skót képviselők fejenként átlagosan 154 ezer 231 font költségtérítést igényeltek.

Nick Harvey, az Alsóház pénzügyeit ellenőrző bizottság liberális demokrata párti tagja szerint nemzetközi összehasonlításban nem számítanak drágának a brit törvényhozás tagja, és az adófizetők "kiváló képviselői munkát" kapnak a pénzükért.

A képviselők a parlamenti viták, a törvényalkotói munka és a kormányzat ellenőrzése mellett gyakran utaznak a választókerületükbe és hivatalos programokra. "Az irodák felszerelését és személyzetét is biztosítani kell, valamint azt, hogy a képviselők eleget tudjanak tenni a személyes kommunikációra és támogatásra vonatkozó választói igényeknek" - mondta Harvey a BBC közszolgálati műsorszóró társaság honlapján megjelent beszámoló szerint. A politikus hangsúlyozta, hogy a költségtérítést "körültekintő, alapos ellenőrzést követően" utalták ki.
Forrás: MTI