MSZP: átláthatóbb viszonyok

Az MSZP szerint átláthatóbb viszonyokat teremt, a nyilvánosság bevonását és az elszámoltathatóságot segíti az pártfinanszírozás átalakítása - mondta Tóbiás József, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A pártfinanszírozásnak két sarkalatos pontja van, amelyek még további egyeztetést indokolnak: a pártok működési támogatásának növekedése, és az, hogy a mindenkori kormány meddig kampányolhat - közölte Tóbiás József. Hozzátette: az eddigi egyeztetések bizakodásra adnak okot a kétharmados támogatást igénylő törvény elfogadására.

A működési támogatásokról szólva a szocialista képviselő megjegyezte, hogy annak összege a választáson egy százalékot kapott pártok esetében jelenleg összesen 2,5 milliárd forint évente. Ha a törvényt elfogadják, akkor 2009-től 7,5 milliárd forintra nőne ez az összeg.

Mint elhangzott, a választási törvény szerint választókerületenként egymillió forintot költhetnek a pártok; a törvénytervezetben arra tettek javaslatot, hogy ez 8 és 10 millió forint közötti összeg legyen. Tóbiás József elmondta: van olyan párt, amely azt vetette fel, hogy helyesebb lenne, ha a pártfinanszírozási törvényben határoznák meg az évenkénti működési támogatást, ami jelenleg a költségvetésben szerepel.

Az MSZP képviselőjének ismertetése szerint a törvényjavaslat alapján a kampányszámlát az eddigi gyakorlat helyett csak magánszemélyek adományaival lehetne feltölteni. A jelenlegi javaslat a választás előtti 21. naptól korlátozná a kormányt a fizetett hirdetések közzétételében. Mint mondta, van olyan javaslat, amely már a választások kiírásának napjától korlátozná.

A kormánypárti politikus szerint minden parlamenti párt úgy ítéli meg, szükség van változtatásokra. Emlékeztetett rá, hogy a pártfinanszírozás átalakítása része Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közélet megtisztítását célzó javaslatcsomagjának.
Forrás: MTI