Moszkva változtatásokat szeretne

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) orosz követe pénteken megerősítette, hogy Moszkva változtatásokat szeretne a választási megfigyelők munkájában. A reformtervezetről már beszámolt több nyugati lap is. A tudósítások szerint Moszkva

Az EBESZ követe az Interfax orosz hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy a szervezet megfigyelői politikai nyilatkozatokat tesznek, és nem a választások lebonyolításának technikai részével foglalkoznak. Alekszej Borodavkin kifogásolta, hogy teljesen átláthatatlan módon választják ki a megfigyelők vezetőit, valamint azt is, hogy főleg Bécstől keletre található országokban, leginkább a volt szovjet tagállamokban vizsgálódnak, miközben nyugati országokban is sok választási visszaélés történik.

A diplomata elmondta, hogy a hat másik országgal együtt elkészített reformtervezetet már benyújtották az EBESZ-nek, és az 55 tagországból álló szervezet külügyminiszterei november végén vizsgálják meg azt.

A nyugati médiában megjelent információk szerint a tervezet többek között ötven főben korlátozná a megfigyelők számát, és megtiltaná nekik, hogy a hivatalos eredményhirdetés előtt nyilatkozatot tegyenek a választásokról. Az Egyesült Államok már kritizálta az orosz reformtervezetet, ami Washington szerint csak gyengítené a szervezetet.
Forrás: FH