MDF: rendnek kell lennie!

A Magyar Demokrata Fórum elnökeként, egykori igazságügyi miniszterként a leghatározottabban elítélem mindazt, amit ma reggel és délelőtt szélsőjobboldali tüntetők műveltek Budapest közterületein.

Ma reggel néhány száz szélsőséges tüntető megsértette 2 és fél millió fővárosi és átutazó magyar állampolgár szabad mozgáshoz fűződő alkotmányos jogát. Ilyen esetben meggyőződésem, hogy a rendőrségnek jogában áll, és egyben kötelessége is, hogy a szabadságjogában megsértett két és fél millió ember érdekében a leghatározottabban fellépjen, és eltakarítsa a hidakról, az utakról az illegálisan demonstráló szélsőségeseket.

Budapesten és az országban rendnek kell lennie! Nem engedhetjük meg, hogy pár száz ember megzsaroljon egy egész fővárost, és szabadságjogaiban korlátozzon milliókat.

A ma reggeli akció nem egyszerűen kellemetlenséget okozott az embereknek. Súlyos anyagi károkat is okoztak a törvénytelenül demonstrálók azáltal, hogy emberek százezrei nem tudtak időben beérni munkahelyükre, hogy fennállt a veszélye annak, hogy a mentőautók vagy a tűzoltók nem jutnak el a betegekhez, a tűzesetekhez. Csak a szerencsén múlott, hogy ez ma nem történt meg. Magyarországon demokrácia van, amelynek vannak szabályai.

Egyformán szabályozottak a jogok és a kötelezettségek is. Mindenki elmondhatja véleményét, demonstrálhat, ha betartja a törvényeket. Ha nem, akkor a rendőrségnek kötelessége fellépni velük szemben és eljárást is indítani.

Ezért a Magyar Demokrata Fórum szerint a jövőben a rendőrség számára világossá kell tenni, hogy hasonló esetben gyorsan és határozottan lépjen fel a törvényszegőkkel szemben, a főváros, és az ország törvénytisztelő, becsületes polgárainak védelmében.
Forrás: MTI