Háborús bűnöst fogtak?

A szerb belügyminiszter, Dragan Jocsics szerdán egy rendőrcsoportot küldött a vajdasági Fehértemplomba, ahol az egyik helyi tévé tulajdonosa arról számolt be, hogy a hadsereg letartóztatott valakit, feltehetően a háborús bűnösök utáni kutatás során. Jocsi

Sztefan Cvetkovics, a TNT televízió tulajdonosa állítja: kedd éjszaka látta, hogy a Fehértemplom melletti Deliblátói homokpusztán egy férfit vezetnek el a szerbiai hadsereg tagjai. Az ismeretlen férinek eltakarták az arcát.

Az újságíró állításait eddig senki sem erősítette meg, de Jocsics belügyminiszter azt megerősítette, hogy kedd éjszaka a Fehértemplom közelében lévő katonai létesítményt átfésülték a hadsereg tagjai. Jocsics szerint "egyetlen szó sem igaz" a tévétulajdonos állításaiból. A politikus a szerdai parlamenti ülés szünetében azt nyilatkozta: beszélt a hadsereg vezetőivel, akik megerősítették a kaszárnyák átkutatásának hírét, de rutinvizsgálatnak nevezték az akciót.

A szerb kormány háborús bűnösök felkutatását koordináló tanácsának vezetője, Raszim Ljaljics viszont azt nyilatkozta, hogy a fehértemplomi kutatás a szökevények utáni kuatás része volt.

A fehértemplomi eset előtt néhány nappal Pancsován és Nagybecskereken is átfésülték a kaszárnyákat. A szerbiai sajtó ezt azzal hozza kapcsolatba, hogy csütörtökön a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla del Ponte Belgrádba látogat.

A főügyész elmarasztalta Szerbiát, amiért szerinte az ország nem tesz meg mindent a háborús bűnökkel vádoltak elfogásáért. Egyes vélemények szerint az elmúlt néhány nap katonai tevékenységei a főügyész látogatásának szólnak.
Forrás: FH