Az MDF Horváth Ágnessel tárgyalt

A biztosítási rendszer átalakításáról folytatott megbeszélést Horváth Ágnes egészségügyi miniszter csütörtökön Dávid Ibolyával, az MDF elnökével, és az ellenzéki párt két szakpolitikusával, Pusztai Erzsébettel és Csáky Andrással.

Megkaptuk az MDF kérdéseit a biztosítási rendszer átalakításáról, és ezután javasoltuk, hogy legyen személyes konzultáció, ami nagyon hasznos volt - mondta a parlamenti megbeszélésről távozó Horváth Ágnes az MTI-nek.

Az egészségügyi miniszter nem kívánt többet elárulni a megbeszélés részleteiről, de arra a kérdésre, hogy sikeresnek ítéli-e a találkozót, kijelentette: "mindenképpen, mert fontos kérdésekről tudtunk beszélni".

Dávid Ibolya az MTI-nek azt mondta, másfél éven keresztül úgy folyt a vita az SZDSZ által kezdeményezett több-biztosítós modellről, hogy egy sort nem vetettek papírra. Hozzátette: az MDF már hetekkel ezelőtt feltette 48 kérdését a biztosítási rendszer átalakításával kapcsolatban, "amikor még minden a levegőben volt".

"Az időközben elkészült koncepcióról a szerdai parlamenti vitanapon a pártok elmondták szakmai észrevételüket és kritikájukat, a kormány azonban ezt semmibe véve egyidejűleg döntött arról a törvénytervezetről, amit aznap el is fogadott. Ez azt üzente a vitanapnak, hogy a kormányzat sem szakmai, sem politikai észrevételeket nem akar megszívlelni, meggondolni"- fogalmazott az MDF elnöke. Megjegyezte: a párt korábban már nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja a "soha senki által ki nem próbált" vegyes rendszert.

Dávid Ibolya azt mondta, az MDF ellenzéki pártként félti az országot, betegeit és a magyar egészségbiztosítást, ezért kötelességének érezte, hogy még egyszer leüljön az egészségügyi miniszterrel arról, fontolja meg a javaslataikat és "felelősebb lépésekkel" próbálja meg a jelenlegi rendszert javítani.

Megjegyezte: a megbeszélésen elmondták az MDF álláspontját, hogy változtatásra van szükség, de másként, mint ahogy a kormány képzeli. Dávid Ibolya szerint egyértelművé tették, miért nem támogatják a kormányzat előterjesztését.

"Azért nem, mert tartósít egyfajta bizonytalanságot az országban, mert nem biztosít a szolgáltatók között valódi versenyt, mert megszünteti a valódi szabad orvosválasztást és sokkal drágább, mint a korábbi vagy más megoldások, amikről mi beszélünk" - mondta az MDF elnöke. Hozzátéve: a miniszternek írásban elküldik álláspontjukat. Közlése szerint a megbeszélésen arra kérték a minisztert, hogy "szakaszolja az előttünk lévő problémákat", határozzák meg a prioritásokat.

Pusztai Erzsébet, az MDF egészségpolitikusa azt mondta, volt néhány pont, bizonyos jogi összefüggések, amelyekre rávilágítottak, és amelyekről a miniszter is azt mondta, érdemes elgondolkodni rajta. Kérdésre válaszolva hozzátette: ha a törvényjavaslatot benyújtja a kormány, "kármentő akcióként" valószínűleg törvénymódosításokat fognak beadni. Kifejtette: az időbeli ütemezéssel kapcsoltban képzelhető el, hogy módosító javaslatot nyújtanak be.

Dávid Ibolya szerint szükséges lenne a hatálybalépés szakaszolása, ami csökkentené a rendszer kockázatait. A pártelnök is a széles konszenzust hiányolta a javaslat mögül és emlékeztetett arra: amikor az MDF elindította az egészségügyi rendszer átalakítását, a koncepciót az Országgyűlés 80 százaléka támogatta.
Forrás: MTI