Ausztrália legjobb rajnai rizlingje

Német bor nyerte el idén a világ legjobb rizlingje címet Ausztrália egyik legjelentősebb borversenyén, maga mögé utasítva az ausztrál címvárományost. "Sima és rendkívül elegáns, kellemes zamatú bor.

"Sima és rendkívül elegáns, kellemes zamatú bor. Öt perccel később is érzi az ízét az ember" - méltatta a "Weingut Juliusspital Iphofer Julius-Echterberg Riesling Beerenauslese" néven jegyzett győztest Ken Helm, a múlt héten lezajlott 2007-es canberrai nemzetközi rizlingverseny elnöke.

Az aranyérmes portéka, a Frankfurttól keletre fekvő, jellegzetes, lapos hasas (ún. Blocksbeutels) palackjairól híres frank régió 2006-os rizlingje egy 2002-es orlandói nedűt előzött meg, amely az ausztrál St. Helga Eden Valley pincészetéből származik.

A 489 indulót számláló versenyben a dél-afrikai borok közül a 2006-os késői szüretelésű Paul Cluver Noble találtatott a legjobbnak, míg az amerikai mezőnyből a 2005-ös Chateau Ste Michelle késői szüretelésű fehér rizling emelkedett ki. Az új-zélandi 2006-os Allan Scott Marlborough rizling a kivi borok között vívta ki az elismerést.

Az ausztrál szőlő- és bortermelést az utóbbi évszázad legsúlyosabb aszálya sújtja, a szakértők szerint a szokásos 1,9 millió tonnás szüret akár 800-1,3 millió tonnára is visszaeshet. A helyi tudósok szerint a globális felmelegedés néhány szőlőfajta eltűnéséhez is vezethet.
Forrás: MTI