Rakétavédelmi rendszer kell

George Bush amerikai elnök szerint Európát csak a Csehországba és Lengyelországba telepített rakétavédelmi-rendszerrel lehet megvédeni az iráni fenyegetéstől. Bush az Egyesült Államok Nemzetvédelmi Egyetemén kedden azt mondta, a világnak kevesebb mint 10

"Napjainkban nincs lehetőségünk megvédeni Európát az iráni fenyegetéssel szemben. Szerintem nagyon sürgős, hogy kiépítsük a rakétavédelmi-rendszert." -mondta Bush. "Titkosszolgálataink szerint Irán 2015-re olyan interkontinentális rakétákkal rendelkezik majd, amellyel elérheti az Egyesült Államokat és Európát is" - tette hozzá az amerikai elnök.

Irán visszautasítja az Egyesült Államok vádjait, Teherán szerint fegyverkezése csak védelmi célokat szolgál, melyet a Közel-keleten egyre növekvő amerikai jelenlét indokol. Amerikai csapatok állomásoznak az Iránnal határos Törökországban, Irakban, Afganisztánban és Azerbajdzsánban is.

Moszkva és Washington között régóta folyik diplomáciai csatározás amiatt, hogy az Egyesült Államok ki akarja terjeszteni rakétaelhárító rendszerét Közép-Európára: Csehországban radarállomást, Lengyelországban pedig rakétaindítót tervez építeni. Moszkva szerint Washington ezzel meg akarja változtatni az amerikai-orosz nukleáris egyensúlyt.
Forrás: FH