Magyar filmek külföldön

A Buharov fivérek, Szirmai Márton, Nagy Dénes, valamint Zsigmond Dezső egy-egy alkotása gazdagítja az október végi nemzetközi filmfesztiválok műsorát - tájékoztatta a Magyar Filmunió szerdán az MTI-t.

Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) Egyvezérszavas védelem című filmjét Svédországban, az uppsalai fesztiválon vetítik - írta Papp Csaba, a Magyar Filmunió munkatársa közleményében, hozzáfűzve, hogy a magyar kísérleti film a hétfőn megkezdődött seregszemle nemzetközi versenyében indul.

A Buharov fivérek alkotása az uppsalai fődíj mellett a United International Pictures (UIP) díjáért is ringbe száll. Az elismerés, amelyet 13 nemzetközi filmversenyen lehet elnyerni, automatikus jelölést biztosít az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjára.

Az 1982-ben alapított Uppsala Rövidfilmek Nemzetközi Fesztiválján évente megközelítőleg 70 rövidfilm versenyez a világ minden tájáról a fődíjért, az Uppsala Grand Prix-ért.

Papp Csaba közlése szerint Szirmai Márton munkája, a Szalontüdő a zágrábi és a valladolidi filmfesztiválok versenyprogramjába kapott meghívást.

Nagy Dénes Együtt című vizsgafilmjét Brazília nagyszabású filmünnepén, Sao Paulóban tűzik műsorra. A két testvér hosszú távollét utáni találkozásáról szóló, húszperces alkotást rendezői különdíjjal jutalmazták a 38. Magyar Filmszemlén.

A filmes szervezet munkatársa beszámolt arról is, hogy Zsigmond Dezső Élik az életüket című "kárpátaljai szappanoperáját" a kedden kezdődött csehországi jihlavai dokumentumfilm-szemlén mutatják be.

Forrás: MTI