"Nomád" fűszerek

Megjelentek az egyik budapesti ínyenc élelmiszerboltban a marokkói fűszerek, szószok és mártások, amelyek egy ott élő fiatalember édesanyjának házi receptjei szerint készülnek.

Édesek és sósak, csípősek és egyben enyhén citromosak a tagine fűszerek. A tagine egy lassú tűzön, speciális cserépedényben főtt étel - létezik belőle halas, bárányos és csirkés is - amely elképzelhetetlen a tipikus marokkói ételízesítők és szószok nélkül.

A "házi", Nomades (nomádok) névre hallgató fűszereket a helyszínen, Marokkóban tesztelte a magyar élelmiszeráruház vezetése, megtapasztalva, hogy természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges színezékek és ízesítők nélkül.

A tagine szószok, a fűszerkeverékek, az errefelé is kedvelt chutney-k, azaz mártások, a shlada vagyis saláta, a zaalouk - egy padlizsános finomság - szintén kapható már Óbudán.

Különösen a fügés-narancsvirágos chutneynak vagy ahogyan újabban írják, csatninak és a szilvás-gyömbéres tagine szósznak jósolnak nagy sikert a világjáró magyar ínyenc kereskedők.

Forrás: MTI