2007. október 23-a történései

Elkezdődtek az október 23-i állami ünnepségek. Kedden reggel a Kossuth téren felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját. A ceremónián részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Lomnic

20:20 - Felszólítást követően megkezdte a rendőrség az Alkotmány utcában összegyűlt mintegy kétszáz fős tömeg oszlatását kedden este, a rendzavarókat rövid idő alatt a Bajcsy-Zsilinszky útra szorították ki.

A főként fiatalokból álló rendzavarók, akik közül szinte mindegyik sállal, kendővel takarta el az arcát és csuklyát viselt, kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket, akik kordonnal zárták le az Alkotmány utca végét a Kossuth Lajos térnél.

A rendőrök gumibotokkal kezdték meg az üvegeket hajigáló csoport oszlatását. Nem sokkal később könnygázt is bevetettek a rendfenntartók, akik az Alkotmány utca másik vége, a Bajcsy-Zsilinszky út irányába nyomták a zavargókat.

A tömegoszlatást jelentős számú újságíró figyeli a helyszínen.
A rendőrség nem sokkal ezelőtt közleményben hivatalosan is bejelentette hogy nem sokkal nyolc óra előtt az Alkotmány utcában a jogellenesen összegyűlt tömeg feloszlatására rendőri csapaterőt alkalmaz.

"Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a rendőri művelettel érintett Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Zoltán utca - Aulich Lajos utca - Báthory utca által határolt körzetet kerülje el" - tartalmazza a közlemény.

19:45 - Mintegy másfél száz rendzavaró provokálta a rendőröket kedden este Budapesten, az Alkotmány utcában - jelentették az MTI tudósítói.

A főként fiatalokból álló csoport legtöbb tagja sállal takarta el az arcát. Kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket, akik kordonnal akadályozták meg a Kossuth Lajos térre való kijutást.
A rendőrök provokálása azt követően kezdődött el, hogy az Alkotmány utcába érkezett mintegy 400-500 főnyi tüntető nem tudta eldönteni, hogy a Gyorskocsi utcába, vagy az Ötvenhatosok terére vonuljon. A tanácstalanság jeleként a legtöbben hazamentek.
A Parlament épületénél két vízágyú várakozik.

19:09 - Néhány száz főnyi tüntető haladt át kedden kora este a Belvároson, az árpádsávos és nemzetiszínű zászlók alatt vonuló emberek a Corvin közből a Kossuth Lajos térhez mentek - jelentették az MTI tudósítói.

A Corvin közből mintegy 150-200 tüntető indult el, ide a kormány lemondását kikényszeríteni akaró rendezők legalább hatvanezer embert vártak. A vonulókat erős rendőri biztos kísérte.
Az időközben 400-500 főre növekedett menet nem sokkal azután ért a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez, hogy ott elhaladtak a Fidesz nagygyűléséről a Terror Háza Múzeumhoz tartó emberek. Az Andrássy út végét a Rendészeti Biztonsági Szolgálat tagjai sorfallal zárták le, a rendőrök láttán a tüntetők hangős ÁVH, ÁVH kiáltozásba kezdtek.
A Bajcsy-Zsilinszky úton néhány felvonulót igazoltattak a rendőrök.

A tüntetők az Alkotmány utca végéig meneteltek, ahol rendőrségi kordon zárta le a Kossuth Lajos térre vezető utat. Itt tanácskozás kezdődött arról, hogy vonuljanak-e vagy sem a Gyorskocsi utcai fogdához, mert időközben ők is értesültek arról, hogy Toroczkay Lászlót, akit a hétfő esti budapesti rendzavarások során állítottak elő, majd vettek szabálysértési őrizetbe, Budapestről vidékre szállították.

17:50 - Szakadó esőben vonultak át a Fidesz 1956-ra emlékező keddi nagygyűlésének résztvevői az Astoriától az Andrássy úton lévő Terror Háza Múzeumhoz, ahol fél hatkor már bejelentették a rendezvény befejezését is.

A menetet vezető politikusok nem egészen fél óra alatt tették meg a néhány kilométernyi távolságot.

A nagygyűlésről sokan nem tartottak a menettel, hanem egyenesen hazaindultak.
A Károly körúton és a Deák téren át vonuló menet útját mindenütt erős rendőri és rendezői sorfal biztosította. A felvonulók élén a Fidesz elnökségének tagjai haladtak. Az első sorban menetelő politikusok Igaz Magyarország feliratú transzparenst tartottak, mögöttük a tömeg azt kiabálta: Gyurcsány takarodj!

Az első sorokban lehetett látni többek között Orbán Viktort, Tarlós Istvánt, Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét, Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnökét, valamint Tőkés László erdélyi református püspököt.

A Fidesz menetének érkezése előtt már több száz ember gyertyát gyújtott a Terror Háza Múzeumnál.
Negyed hatkor kiürült az Astoria. A rendőrség közlése szerint a Rákóczi úton akkor indulhat meg a forgalom, ha lebontották a nagygyűlésre állított színpadot.

16:57 - Orbán Viktor beszéde után befejeződött a Fidesz 1956-ra emlékező nagygyűlése Budapesten az Astoriánál, a résztvevők a Terror Háza Múzeumhoz indultak kedden, a nemzeti ünnepen.

A Fidesz elnöke háromnegyed ötkor fejezte be beszédét, ezt követően a rendezvény háziasszonyának szerepét betöltő Balogh Erika színművész közölte, hogy a résztvevők vonuljanak át a Terror Háza Múzeumhoz.

Az emberek kapaszkodjanak egymásba és csendben vonuljanak a Károly körút - Deák körút - Andrássy út útvonalon a múzeumhoz - mondta. Hozzátette, a menetet a Fidesz elnökségének tagjai, köztük Orbán Viktor vezeti majd.

Orbán Viktor beszéde alatt jelentős rendőri erőket vontak össze a Múzeum körúton, a Bródy Sándor utcában és Magyar Rádiónál - jelentették az MTI tudósítói.

A nagygyűlés kezdetén a Múzeum körúton csatlakoztak a Fidesz rendezvényének hallgatóságához azok, akik nem sokkal korábban a Corvin közben tartott megemlékezésen vettek részt. A Corvin közből érkezettek gyorsan áttörtek a rendőrök és Fidesz-rendezők sorfalán.

A nagygyűlés vége felé a Múzeum körútra nyiló utcákban egyre több árpádsávos zászlót lengető, valamint bakancsot, bomberdzsekit és sálat viselő embert lehetett látni.
A rendőrök itt igazoltatásba kezdtek.

16:53 - Addig nem nyugszunk, amíg a 2006. október 23-ai események elkövetőit, a felbujtóikat és az értelmi szerzőket fel nem derítjük, felelősségre nem vontuk - mondta a Fidesz elnöke kedden, a párt október 23-ai ünnepi nagygyűlésén, Budapesten.

"Mi nem nyugszunk addig, amíg minden egyes elkövetőt, felbujtóikat és az értelmi szerzőket fel nem derítettük és felelősségre nem vontuk" - fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: "az elkövetők, a verőlegények közvetlen parancsnokai, a rendőri vezetés, az őket bíztató politikusok máig azt hiszik, elkerülhetik a felelősségre vonást, de tévednek."
A Fidesz elnöke azt mondta: 2006. október 23-án békés, törvényt tisztelő polgárok emberi méltóságát taposták sárba maszkjaik mögé rejtőzött "verőlegények", mögöttük a megrendelő hatalom jól kivehető sziluettje.

Orbán Viktor úgy vélte, hiába a NATO- és EU-tagság, ami ma Magyarországon van, az nem a nyugat és nem a XXI. század, ez a keleti élet és a múlt század, amit húsz év óta próbálunk magunk mögött hagyni, de újra és újra elér.

A pártelnök szavait többször taps, fütty és elégedettséget kifejező ováció szakította meg a végig szakadó esőben.

14:58 - Az Astorián felállított színpad körül sűrűsödik a Fidesz október 23-i megemlékezésére érkező tömeg, a rendezvényre három irányból, a Rákóczi úton, a Károly körúton, illetve Múzeum körúton igyekeznek a résztvevők, de nagyobb csoportosulás egyelőre csak a Kossuth Lajos utca legelején, az Astoria szállóval egyvonalban felállított színpad körül van - jelentették az MTI tudósítói.

Az emberek többségénél címeres, illetve Hajrá, magyarok! feliratú nemzetiszínű lobogókat lehet látni, de az Astoriához vezető nagyobb utakon jóformán mindenütt árulnak árpádsávos zászlót is.
Lehet még venni kitűzőket, kokárdákat, szőtteseket és egyéb népművészeti termékeket és kisebb fideszes zászlókat. Vannak perec- és üdítőárusok is, továbbá a Rákóczi úton, közel az Astoriához egy standon Orbán Viktor: Egy az ország és Lévai Anikó: A konyhaablakból című könyvét is árusítják, ugyanitt "gyurcsányi WC-papírt" is lehet kapni. Árusítják a tömegben a Nemzetőr című lapot is.

A legdrágább zászló több mint négyezer forintba, a legolcsóbb 600 forintba kerül, a nemzeti színű és címeres zászló mellett fidesz és árpádsávos lobogót is lehet kapni. Az árusoknál megtalálható narancssárga fideszes sál éppúgy, mint a nemzeti színű gyertya.
A Rákóczi úton a Síp utcánál óriáskivetítőt, illetve hangszórót helyeztek el, a színpaddal szemben két emelvényről a sajtó munkatársai, operatőrök és fotósok rögzíthetik az eseményeket. Kivetítő van a színpadon is, amit két oldalról nemzeti színű zászlók vesznek körül.

A Károly körutat a Dohány utca sarkánál narancssárga láthatósági mellénybe öltözött fideszes aktivisták sorfala zárja el, de ott áll egy rendőrautó, illetve néhány rendőr is, akik az előre odakészített fémkordonokra ügyelnek. Hasonlót lehet látni a Rákóczi úton a Puskin, valamint a Síp utca sarkán.

A táblák, kisebb transzparensek tanúsága szerint sokan jöttek vidékről: érkeztek Gödöllőről, Békéscsabáról, Békéssámsonról, Hatvanból és Siklósról.
A helyszínen több fideszes országgyűlési képviselőt is lehet látni, köztük Ágh Pétert, Pesti Imrét, Révész Máriuszt és Szabó Erikát.

13:15 - Mintegy ezer ember indult kedden kora délután a budapesti Belvárosból a Corvin közbe - jelentették az MTI tudósítói. A tömeg a Szabadság téri Hazatérés templománál gyűlt össze. A református templomban délelőtt istentiszteletet tartottak és felavatták Horthy Miklós, Kossuth Lajos, Szabó Dezső és Wass Albert mellszobrát, majd ezt követően ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész felszólította az embereket, hogy a közlekedési szabályok betartásával vonuljanak át a Batthyány-örökmécseshez, onnan pedig a Corvin közbe.

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókkal vonuló menetet a nyíregyházi, magát Nemzeti Őrseregnek nevező szervezet, valamint a közelmúltban alakult, a közéletben nagy vitát kiváltó Magyar Gárda egyenruhát viselői tagjai vezették a Szabadság térről az örökmécseshez. Az emlékműnél tartott rövid megemlékezést követően a tömeg több részre oszlott. Voltak, akik egyenesen a Corvin közbe indultak, mások még visszatértek a Szabadság térre.

11:04 - A vértanúk terén is kifütyülték a miniszterelnököt. Az állami lobogó felvonása után a Kossuth térről a Nagy Imre szoborhoz sétáltak át a közjogi méltóságok, ahol elhelyezték a tisztelet virágait a Vértanúk terén található szobornál. A megemlékezés alatt a Kossuth téri zászlófelvonást is megzavaró tüntetők folytatták a fütyülést és a miniszterelnök távozását követelték.

10:12 - Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulóján. Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő díszszemlét tartott.

Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A meghívottak között sok politikus, közéleti személyiség volt látható. Jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői is. A Kossuth Lajos teret a rendőrség kordonokkal teljesen lezárta. A területre csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehettek be. A kordonon kívülről füttyszóval, a miniszterelnököt gyalázó bekiabálásokkal igyekeztek többen megzavarni a zuhogó esőben zajló rendezvényt.

10:09 - Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléket előtt tisztelgett budapesti Rákoskeresztúri Köztemetőbe kedden. A házelnök a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök sírján fehér liliomból és krizantémból kötött virágcsokrot helyezett el. Fejet hajtott a névtelen áldozatok, névtelen elesettek sírjánál, majd a Nemzeti Panteonhoz ment.

9:56 - A metróval érkezők a Garibaldi utca irányába tudnak távozni. A Nádor utca és a Zoltán utca kereszteződésénél, valamint a Szalay utcánál és az Alkotmány utcában szintén fémkordon korlátozza a közlekedést. A mellékutcákban nagyobb rendőri egységek várakoznak, többségük védőfelszerelést és rohamsisakot visel.