Gyurcsány: 1956 a szabadság kiáltása

Gyurcsány Ferenc szerint 1956 a szabadság kiáltása, egy jobb élet, egy igazabb Magyarország kiáltása volt, de a kiáltó szó bennakadt, és évtizedek kellettek, mire jött egy új nemzedék, amely folytatta apái küzdelmét és új, szabad, demokratikus Magyarorszá


Az elmúlt években sokat tettünk azért, hogy meglássuk, ami elválaszt bennünket. Nem lenne itt az ideje, hogy azt keressük, ami összetartja ezt a fantasztikus országot? - tette fel a kérdést operaházi beszédében a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint 1956 méltó ünneplése csak az lehet, ha az emberek kezet nyújtanak egymásnak.

Azt szeretném, ha 1956 ünnepe arra figyelmeztetne bennünket, hogy a szabad magyar demokrácia a forradalom idején csak a barikádok egyik oldalán épült fel, azon az oldalon, ahol azt mondták, aki magyar, velünk tart. Most úgy látom, az ország velük, velünk tartott - hangoztatta a miniszterelnök.
Hangsúlyozta: fejet hajt 1956 októberének nagyszerű teljesítménye és a mártírhalált halt miniszterelnök, Nagy Imre emléke előtt.

Az kívánom, ne kelljenek újabb hősök ahhoz, hogy Magyarország szabad, független, és demokratikus maradjon - jelentette ki.

A kormányfő véleménye szerint a demokratikus Magyarország számára a méltatásnál majdnem fontosabbak a 18 éves köztársaság kérdései.

A diktatúra sokat állít, és nem kérdez. A demokrácia keveset állít, de annál sokkal többet kérdez. A mi állításunk, a szabadság, a demokrácia, az emberi méltóság igenlése, annak elfogadása, hogy mi, csetlő-botló emberek alkotjuk az országot, hogy minden hatalom belőlünk származik - közölte.
Hozzátette: a demokraták nemcsak bátrak, hanem mernek kérdezni, érdeklődni a másik iránt, kíváncsinak lenni, van kételyük és humorérzékük. A diktatúrának nincsen humorérzéke, a demokráciának és a szabadságnak van - fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, a bonyolult sorsú forradalmárok, ahogyan Mindszenty bíboros és Nagy Imre is, ha győz a forradalom és megérik, egy sor kérdésben nem értettek volna egyet, vitatkoztak volna egymással. Ugyanakkor - mint mondta - a közös erőfeszítés miatt talán tudták volna értékelni, mindazt, ami azon túl, hogy összeköti, el is választja őket.

Kiemelte: a köztársaság demokratikus rendjét nem párszáz hangoskodó fenyegeti, hanem azok, akik úgy gondolják, hogy van egy olyan tekintély, ami kényszerít bennünket arra, hogy feladjuk önmagunkat. A miniszterelnök azt kérte az emberektől, higgyenek magukban, merjenek megmérkőzni, mert hogy mire viszi az ország, azt a határon belül és határon túl élő magyarok közös teljesítménye dönti el.

Megöljük-e magunkat és egymást sehova nem vezető, helyenként kicsinyes és középszerű, önfeladást is sejtető vitákban, vagy megindulunk - kérdezte a miniszterelnök, hozzátéve: a veszély az, hogy nem merünk elindulni.

Megjegyezte, tudja, hogy a szabadság mellett tisztességes megélhetés, jólét és kiszámítható jövő is kell. A szabadság nem garancia a jólétre, de minden másnál jobb lehetőség - mondta a kormányfő.
Gyurcsány Ferenc kitért arra, Magyarország az elmúlt 18 évben nagyon hosszú utat járt be, de útja hosszabb és nehezebb lesz, mint ahogy az 56-osok vagy bármelyikük szerette volna.

Forrás: MTI