Kell 1956 szellemisége

1956 kapcsán nem csak Magyarországon lesznek rendezvények. A külföldön élő magyarok sem feledkeznek meg ’56 sorsfordító eseményeiről. Tavaly, az 50. évforduló kapcsán nagyobb jelentőséggel bírt október 23-a, de idén is lesznek megemlékezések.

Brüsszelből az Európai Parlament egyik képviselője, Olajos Péter adott egy kis áttekintést.

Mennyire beszédtéma Brüsszelben, hogy mi történt tavaly október 23-án Magyarországon?

A magyarok között ez téma. Sőt, itt az Európai Parlamentben levetítették Pesti László: Megsebzett ünnep című filmjét. Volt megemlékezés, amit mi néppártosok rendeztünk.

Ez most volt a napokban?

Igen, két napja tartottunk egy előrehozott kis megemlékezést. Többen felléptek, itt volt Ákos, ő énekelt is. Egy kis ideig 1956 körül forgott minden.

Jövő héten, amikor 23-a lesz, mi Strassburgban vagyunk, és ott nincs nagy magyar kolónia, itt Brüsszelben viszont vannak szép számmal. Nagyon sok emigráns van, és az ő részvételükkel együtt volt egy kis ünnepség, táncbemutató, egy nagyon méltó megemlékezés. Ott is előkerültek egy fél mondat erejéig a tavalyi események, ami azért beárnyékolta a közös ünneplést.

A jövő héten Strassburgban is lesznek különböző összejövetelek, ahol 1956-ot elevenítik fel. Tavaly itt egy teljes 56-os év volt. Egész évben, minden hónapban volt valami kis ünnep, filmvetítés, kiállítás. Idén ilyen nem volt, mert nincs kerek évforduló, csak 23-a közelében vannak ezek az események.

A kint élő magyarok között hallott olyat, hogy valaki csak az évforduló miatt látogatna most haza?

Akik itt vannak Brüsszelben, a magyar kolónia, nekik megvannak a saját 56-os tradíciói. Ők az elmúlt évtizedekben nem tudtak hazamenni, így kialakult egy saját hagyományuk. Istentisztelet, utána fáklyás felvonulás, koszorúzás az ismeretlen katona sírjánál. Megvan ennek a megfelelő menete, és ezt legtöbben itt szokták eltölteni. Hiszen, ha az elmúlt 40-50 évben itt ünnepeltek, akkor most már ezt megtartották. Úgyhogy arról nem tudok, hogy valamiféle nagyobb vándorlás lenne a következő napokban Budapestre.

Mit gondol, itthon hogyan fognak zajlani az 56-os megemlékezések?

Hogy lesz-e valami atrocitás az utcán, azt én nem tudom, de abban reménykedem, hogy egy csendes és méltóságteljes ünnep lesz. Ez lenne nyilván a fontos, mert nem hiszem, hogy a múlt évi eseményeket bármiben tudná egy ezzel ellentétes ünnepség befolyásolni, vagy az akkor keletkezett fájdalmakat csillapítani. Megoldást erre nem fog adni, ha megint más irányt vesznek az események.

Jó lenne, ha 1956-nak a szellemisége megőrződne, nem kéne, hogy ez egy olyan eseménnyé váljon itt az elkövetkezendő években, amely erősítené a nemzet megosztottságát. 1956 pont azért nagyszerű, mert tudja az egész nemzetet egyesíteni, hiszen ugyanúgy voltak az 56-os szabadságharcosok között teljesen baloldali értékrendű, kommunista emberek, és jobb oldaliak is. Ez a szabadságról szólt és nem a politikai megosztottságról. Nagyon szomorú lennék, ha politikai megosztottság kérdése lenne az 56-os forradalom megünneplése.

Önnek, hogy fog telni a napja október 23-án?

Ülésünk lesz, és több tárgyban is fel kell szólalnom itt, a parlamentben. 13 óra 30 perckor és délután tartunk két megemlékezést és koszorúzás is lesz. Hazamenni nem tudunk, hiszen nekünk ez a nap nem munkaszüneti nap. Mi munkával ünneplünk, ahogy régen mondták.