Sokat kell várni a fogszabályozóra

3-4 évet kell várni tb-támogatott fogszabályozóra. A hosszú várólista oka, hogy az ország nagy részén kevés olyan fogászat van, amely szerződést kötött az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) a beavatkozások támogatására. Az OEP-nél azt mondják:

Az egyik nagykanizsai rendelőben, ahol fogszabályzót készítenek, hetente kétszer fogadják a betegeket. Zala megyében ezen kívül még egy olyan rendelő van, ahol tb-támogatással lehet fogszabályozó készüléket csináltatni. A várólista hosszú. Ha valaki most jelentkezik, elképzelhető, hogy csak 2011-re kap időpontot.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál másképp látják a helyzetet. Azt mondják, kevés fogászat köt velük szerződést, mert a fogorvosoknak jobban megéri, ha a betegeket a magánrendelőjükben fogadják.

Magánrendelésen akár két hét alatt elkészül egy fogszabályzó. Ennek azonban ára van. Minőségtől függően 15 ezer forinttól akár több százezer is lehet. Pontos adatok nincsenek, de becslések szerint évente több mint 100 ezer embernek kell fogszabályzó. A beavatkozás bármilyen életkorban elvégezhető, de gyereknél bizonyos eltérések könnyebben korrigálhatók.
Forrás: FH