Angyal emlékeztet 56-ra

Új köztéri szobrot avatnak jövő kedden "Angyal" címmel Budapesten az 1956-os forradalom évfordulóján a Rózsák terén, amelyet ökumenikus szertartáson szentelnek fel; az eseményen a VII. kerületi önkormányzat vezetői is részt vesznek - tájékoztatta az MTI-t

Az ünnepi beszédet Varjú Imre protonotárius kanonok, plébános - aki több történeti munkában foglalkozott a forradalom történéseivel - tartja az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia templomkertjében, ahol a hősi halottak nyugszanak. A ceremónián részt vesznek a többi történelmi egyház képviselői is - mondta a szóvivő. A megemlékezésen jelen lesz Hunvald György, a VII. kerület polgármestere, valamint a képviselő-testület tagjai is - tette hozzá.

A szobor alsó része az 1956-os forradalom jelképévé vált lyukas nemzeti zászlót formálja mészkőből, amin egy kezét összekulcsoló, térdelő bronzangyal imádkozik az országért. A trikolór legalsó szélébe Márai Sándor '56 Karácsonya című versének egy részletét vésték - közölte.

A szobor R. Törley Mária szobrászművész és Végh Aladár építész közös alkotása. R. Törley Mária korábbi művei a soproni Kölcsey Ferenc és az I. kerületi Bem rakparton kiállított Árpád-házi Szent Erzsébet bronzszobrok és a XVI. kerületi Erzsébet-ligetben látható "Láng" néven ismert 1956-os emlékmű - tudatta.

Forrás: MTI