Szemkímélő irodai praktikák

Szemünk akkor van nyugalmi helyzetben, ha körülbelül ötméteres távolságra, magunk elé lefelé nézünk. Ez a kényelmes szemtartás, ami nem jelent megerőltetést számunkra. Amikor közelebb, például a képernyőre szegezzük a tekintetünket, szemünk azonnal alkalm

A leggyakrabban előforduló panasz a fejfájás, a viszkető és égő szemek, esetenként a látás vibrálása. Homályosan látunk távolra, szemünk nehezen tud fókuszálni a papírról a képernyőre és vissza. Az is előfordul, hogy nem látjuk tisztán a távoli dolgokat, ha sokáig néztük a képernyőt. Ma már azonban léteznek olyan szemüvegek, amelyek a látásélesség javítása mellett megkönnyítik szemünk "munkáját". Ezek használatával megelőzhetőek a hosszú munkanap után jelentkező kellemetlen tünetek, mint a fejfájás vagy a szemfáradtság.

- A problémára kifejezetten irodai munkához kifejlesztett szemüveglencsék kínálnak megoldást. A hagyományos olvasószemüveg csak 40-50 centiméteres távolságon belül nyújt éles képet, ám a jól beállított képernyő rendszerint egy karnyújtásnyira, úgy 80 centiméterre helyezkedik el tőlünk. Kivételt képeznek ez alól a laptopok. A folyamatos dioptria-átmenetnek köszönhetően az irodai munkához kifejlesztett szemüveglencséken keresztül a közeli billentyűzet vagy könyv ugyanolyan jól látható, mint a kissé távolabbra eső képernyő - állítja Szabó Dalma, a Hoya Lens Hungary Zrt. szakértője.

Miután a látszerész segítségével kiválasztottuk a munkánkhoz legmegfelelőbb típusú szemüveglencsét, érdemes megfogadni a szakember tanácsait abban is, hogy milyen rétegeket és színezést kérjünk új szemüvegünkre.

Az irodai munkához leginkább a zöld színezés javasolt, ugyanis nyugtatja a szemet és csökkenti a számítógép képernyőjének zavaró vibrálását. Ezen kívül tompítja az éles fényt - anélkül, hogy sötétítené a képet. Gyakran tapasztaljuk, hogy a neonfény bántja a szemünket. Ha munkahelyünkön mesterséges megvilágítás van, a kék színezés jó megoldást nyújt a műfény zavaró hatásainak kiküszöbölésére. A karcmentesítő bevonat védi a lencsét a mindennapi használatból eredő apró karcoktól, ezáltal megnöveli szemüveglencsék élettartamát. Létezik olyan különleges réteg, ami a hagyományosnál háromszor karcállóbbá teszi szemüveglencsénket. A tükröződésmentesítő réteg még tisztább képet nyújt a mesterséges fénynél, és szemünk kevésbé fárad el a monitor előtt. Szabó Dalma még további tanácsokkal is szolgált:

- Érdemes odafigyelni a monitor elhelyezésére is. Az a jó, ha enyhén lefelé kell néznünk, mert a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A szemmagasságunknál feljebb elhelyezett képernyő használata megerőltető. A monitor előtti munka során általában mereven nézünk, és hajlamosak vagyunk arra, hogy a kelleténél kevesebbet pislogjunk. Ezért kiszárad és elfárad a szemünk. Figyeljünk arra, hogy időnként tudatosan pislogjunk. Az is fontos továbbá, hogy óránként pihentessük a szemünket néhány percig: nézzünk el a szoba távolabbi sarkába vagy ki az ablakon. Álljunk föl és tornáztassuk meg nyakizmainkat, nyújtózkodjunk.

Forrás: MTI