Meghalt "Hollywood angol rózsája"

86 éves korában elhunyt Deborah Kerr brit színésznő, követve az örökkévalóságba az 1994-ben távozott Burt Lancastert, aki partnere volt a filmtörténet egyik leghíresebb csókjánál a Most és mindörökké című 1953-as moziban.

A filmcsillag, aki Parkinson-kórban szenvedett, kedden halt meg a kelet-angliai Suffolkban - közölte csütörtökön ügynöke.

Deborah Jane Kerr Trimmer 1921-ben született a skóciai Helensburgh településen, balett-táncosnőnek készült, mielőtt a színésznői pályára lépett volna, a II. világháború éveiben brit katonák előtt lépett fel.

Az amerikai stúdiók az 1947-ben készült Fekete nárciszban nyújtott teljesítménye alapján figyeltek fel rá, az ötvenes években Hollywood egyik legfelkapottabb sztárjává vált.

Pályája során filmek tucatjaiban játszott olyan rendezők keze alatt, mint Jack Clayton, Hohn Huston, Otto Preminger, Elia Kazan, akik mind nagyra értékelték hideg szépségét, színészi érzékenységét és intelligenciáját. Burt Lancaster mellett partnere volt Cary Grant és Robert Mitchum is. Hat ízben jelölték a legjobb női szereplő Oscar-díjára, végül 1994-ben egész életművéért kapta meg a szobrocskát.

A már említett két mozi mellett emlékezetes alakítást nyújtott többek között olyan filmekben, mint az Edward fiam, Quo Vadis, Álmaim asszonya, Anna és a sziámi király, Félévente randevú, Az utazás, Másutt a fű zöldebb, Az ördög szeme, Casino Royale, A megegyezés - és több tévéfilmben is.
A hatvanas évektől a nyolcvanas évek végéig elsősorban színházi és tévészerepeket alakított.
Deborah Kerr kétszer ment férjhez, első házasságából két lánya, tőlük három unokája született.

Forrás: MTI