A tengeri múzeum első lakói

Mintegy háromezer tengeri halat, köztük lazacokat és angolnákat költöztettek át az elmúlt napokban a stralsundi tengeri múzeumba az Északi-tenger mélységeiből.

Ez volt első szállítmány az 50 millió eurós (12,5 milliárd forint) költséggel épült és 2008 tavaszán megnyíló Német Tengeri Múzeum részére. Az új intézményben a látogatók mintegy 40 akvárium segítségével ismerhetik meg a tengerek világát a Keleti-tengertől egészen a sarkvidéki tengerekig.
Medencék egész sorában a legkülönbözőbb halfélékkel ismerkedhetnek meg, többek közt tőkehalakkal és cápákkal, de láthatnak kitömött életnagyságú bálnákat és óriási tintahalakat, gyönyörködhetnek pingvinekben és óriási homárokban is. Az óceánok világát is megjelenítő kiállítások éppen úgy bemutatják majd a Keleti-tenger életterét, mint a tengerek kutatását, kihasználását, nemkülönben veszélyeztetését is.

A halakat a norvég partoktól hétfőn indították útnak nyolc szállító tartályban, amelyekben a víz és a levegő hőmérsékletét egyaránt az Északi-tengeren uralkodó hőmérséklethez igazították. A hosszú autóút alatt folyamatosan pumpáltak oxigént a tartályokba.

Az impozáns kiállítás biológusai további halak ezreire várnak, ezeket a tervek szerint jövő tavasszal fogják majd ki az Északi- és Keleti-tengeri csatornában, hogy Stralsundba szállítsák őket.

Forrás: MTI