Világhírű művész Budapesten

A világhírű lett orgonaművésznő, Iveta Apkalna ad koncertet október 25-én a Művészetek Palotájában; a hangverseny előtt beszélgetést tartanak - közölte az intézmény. A Művészetek Palotája új, Előhang címen futó programjának jövő csütörtöki eseményén zeneh



Ha valaki kíváncsi arra, hogy mi egy orgonista legfontosabb teendője fellépés előtt, amikor egy számára még ismeretlen hangszeren játszik, vagy ha valakit érdekel, nehezebb-e a nők számára az orgonista pálya, Iveta Apkalnától mindezt megkérdezheti a hangverseny előtt egy órával. A fél hétkor kezdődő esemény házigazdája Fassang László orgonaművész lesz.

Iveta Apkalna fél nyolckor ül a hangszerhez; az est programján Bach, Sosztakovics, Saint-Sa:ens művei mellett honfitársai, Aivars Kalejs és Peteris Vasks alkotásai szerepelnek. A lett orgonaművész emellett a szertartászenéket író kortárs észt zeneszerző, Arvo Pa:rt kompozícióiból is ízelítőt ad. A hangversenyen a szegedi Victoria Kamarakórus tagjai énekelnek, vezényel Cser Ádám.

Iveta Apkalna 15 éves korában, még tanulmányai alatt adta első koncertjét a rigai katedrálisban. Alig 17 évesen lett orgonistája annak a bazilikának, amely II. János Pál pápát várta hivatalos látogatásra.
Az idén 31 éves művész több németországi mesterkurzuson is részt vett, Kanadában és Oroszországban díjakat nyert. Számos fesztivál vendége volt, a rigai dómban rendszeresen koncertezik. Fellépéseiről CD-k is készültek, 2005-ben ő nyerte el a hangszeresek kategóriájában a német zenei szakújságírók rangos díját, az Echót.

Az orgonista már stuttgarti tanulmányai alatt szembesült azzal, hogy félszáz orgonista növendék közül csak három-négy volt nő. Iveta Apkalna egy német zenei magazinnak korábban úgy nyilatkozott, hogy az orgonálás nemcsak tökéletes pszichológiai, de fizikai felkészültséget is igényel.

Forrás: MTI