Újabb szoci reform?

A fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatási rendszerének átalakítását javasolja jelentéstervezetében az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottsága - mondta Alexa György, a testület szocialista elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájék

Az MSZP szerint nemcsak a civil szervezeteknek jutatott forrásokat kell növelni, hanem egy több éves, egymásra épülő pályázati rendszert kell kialakítani. A jelentéstervezetről, amelyet benyújtanak az Országgyűlésnek, csütörtök délutáni ülésén dönt a bizottság.

Alexa György ismertetése szerint jelenleg a fogyasztóvédelmi bírságok 30 százalékát kapják a civil szervezetek, de más fogyasztóvédelmi bírságok is belekerülhetnének ebbe az alapba. Megjegyezte: maguk a szervezetek kifogásolták a pályázati rendszert. Az eseti bizottság elnöke szerint a kormány fogyasztóvédelmi stratégiájával jó úton jár, annak végrehajtása jelentős előrelépést jelenthet.

A szocialista képviselő kérdésre válaszolva elmondta: a dokumentum koncepcionális kérdésekkel foglalkozik, így nem tartalmaz konkrét javaslatot a bírságok mértékére sem. Alexa György szerint arra a helyzetre kell megoldást találni, hogy az európai uniós csatlakozás óta a hatóságok nem tudnak egyedi ügyekkel foglalkozni, míg a civil szervezetek nem elég erősek ezen ügyek megoldásához. Kitért arra, hogy az uniós csatlakozás után a hatóságok tevékenységének meghatározó eleme a piacfelügyelet lett, ám neki nincs érdemi jogosítványa az egyedi panaszok orvoslására.

A fogyasztóvédelmi eseti bizottság március 27-én tartotta alakuló ülését, azóta meghallgatta az állami fogyasztóvédelmi hatóságok vezetőit, a civil szféra illetékes szervezeteit, valamint fogyasztóvédelmi konferenciát is szervezett.

Az eseti bizottság mandátumát két hete hosszabbította meg a parlament 2008. november 15-ig.

Forrás: MTI