Rohamosan csökken a népesség és nő az árvák száma

Nyolcmillió özvegyasszony és árva gyerek él a 25 millió lakosú Irakban egy új ENSZ-jelentés szerint. Egyes vélemények hangoztatják, hogy ez a tendencia csak romlani fog.

"A háború kitörése óta a városokat elöntő erőszak, a gyilkosságok, az emberrablások és a veszélyes környékekről induló menekülthullám miatt családfő és védelem nélkül maradt a lakosság 30 százaléka, a legkiszolgáltatottabb réteg, az asszonyok és a gyerekek" - mondta Adnan Zankana, az iraki szociális minisztérium munkatársa.

Zankana az ENSZ-jelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a családok szétesése a lehető legrosszabb következményekkel jár és a vérveszteség 10-15 évig érezteti fogja hatását az iraki társadalomban. "Legalább egy teljes generáció elveszett. Azzal kell számolnunk, hogy a következő években tömeges jelenség lesz a gyermek- és fiatalkori prostitúció és emelkedni fog a pszichikai megbetegedések száma."

Az Amnesty International adatai alapján 4,2 millió iraki vált földönfutóvá a 2003-óta. A londoni székhelyű nemzetközi szervezet szerint naponta csaknem 2 ezer ember menekül el otthonából. 2,2 millió fő külföldön, elsősorban Szíriában és Jordániában keres menedéket és ugyanennyire tehető a belső menekültek száma.

Független nemzetközi szervezetek becslése alapján a háború és a megszállás alatt mostanáig mintegy 100 ezer civil vesztette életét Irakban.

Forrás: MTI