Nappali szolgáltató centrum hajléktalanoknak

A hajléktalanok munka világába való visszatérését segítő nappali szolgáltató centrum épült fel európai uniós és önkormányzati támogatással Székesfehérváron; a csaknem félmilliárd forintos beruházást szerdán avatták fel.

A könyvtárat, tanulószobát, számítógépes oktatótermet, csoportfoglalkozásokra alkalmas helyiségeket, interjúszobákat, étkezőt és irodákat magába foglaló létesítmény széleskörű összefogással épült fel - hangsúlyozta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.
A szolgáltató központnak helyet adó telket az önkormányzat vásárolta meg, s ő biztosította a Hefop (a Humánerőforrás Operatív Program) keretében elnyert 236,8 millió forint európai uniós támogatáshoz a szükséges 15 millió forintos önrészt is - mondta Csizmár Gábor.

Az államtitkár hozzátette: a humánerőforrás operatív program keretében összesen 1,6 milliárd forint támogatással, nyolc településen hoznak létre a hajléktalan ellátás infrastruktúráját javító, innovatív szolgáltatásokat nyújtó létesítményeket. Ezek egyike a székesfehérvári.

A kormány a költségvetés nehéz helyzete ellenére is minden olyan szociális szolgáltatást biztosít a rászorulóknak, amellyel segítheti a nehéz helyzetbe jutottakat. A hajléktalan ellátásra évente nyolc milliárd forintot költ az ország - mondta Csizmár Gábor.

Székesfehérváron egyébként mintegy 150-200 regisztrált, az utcán élő és mintegy százötven, a hajléktalan szállókon, éjjeli menedékhelyeken, a családok átmeneti otthonában lakó fedél nélkülit tartanak számon a krízisközpont munkatársai - mondta az MTI-nek az intézmény vezetője.

Zsabka Attila tájékoztatása szerint a hajléktalanok 70-80 százaléka munkanélküli, egy részük továbbképzésre szoruló szakmunkás, de a többségüknek szakmai és megfelelő iskolai végzettség nélkül kevés az esélye az elhelyezkedésre.

A munka világába való visszatérésüket nagymértékben tudja majd segíteni a nappali szolgáltató centrum.
Az előzetes felmérések szerint évente várhatóan 180 hajléktalan veszi majd igénybe a központ szolgáltatásait.

Forrás: MTI