II. Erzsébet és a KGB

II. Erzsébet angol királynő csütörtökön kitüntette Oleg Gorgyijevszkijt, a szovjet állambiztonsági szolgálat egykori ezredesét, aki a nyolvanas években a KGB londoni irodájának vezetőjeként dezertált Nagy-Britanniában.

A ma 69 éves Oleg Gorgyijevszkij 1985-ben kért menedékjogot Nagy-Britanniában, miután kocogás közben sikerült kijátszania a KGB őt kísérő embereinek éberségét. Ő volt a legmagasabb rangú szovjet titkosszolgálati vezető, akinek sikerült Nyugatra menekülnie.

Gorgyijevszkijt a Szent Mihály és a Szent György rend tagjává (CMG) ütötték csütörtökön a Buckingham palotában "Nagy-Britannia biztonsága érdekében kifejtett tevékenységéért". Ezt a kitüntetést kapta regénybeli alteregója, James Bond is.

A volt KGB-ezredes, aki díszegyenruhában jelent meg az ünnepségen, elmondta, hogy izgult a királynő jelenlétében betartandó protokoll miatt.

"Megfordultam, újra megfordultam, majd három lépést hátráltam. Hibát követtem el" - ismerte be Gorgyijevszkij. - "Soha nem találkoztam személyesen a királynővel, és most ott állt előttem" - tette hozzá.

Pályájáról szólva azt mondta, hogy  az élete állandó veszélyben forgott. Az egykori kém, aki 1982 és 1985 között kettős ügynök volt, megjegyezte, hogy a királynő nem említette azt az időszakot, amikor a KGB londoni rezidenseként a Szovjetunió számára kémkedett.

"Nagyon finoman fogalmazott. Azt mondta: +Köszönök mindent, amit Nagy-Britanniáért tett+" - mesélte a volt KGB-ezredes.

Tavaly Gorgyijevszkij a Kremlt tette felelőssé Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkos ügynök halála miatt. Litvinyenkót Londonban polónium-210-es sugárzó izotóppal mérgezték meg.
Forrás: mti