Feladta magát a Ptolemaiosz-világtérkép tolvaja

Jelentkezett a Buenos Aires-i rendőrségen az a férfi, aki a gyanú szerint ellopott egy 100 ezer eurót érő ókori görög világtérképet a spanyol Nemzeti Könyvtárból.

A 60 éves férfi magával vitt a rendőrségre több dokumentumot, amely valószínűleg a madridi gyűjteményéből származik - jelentette be Milagros del Corral, a könyvtár igazgatója.

Klaudiosz Ptolemaiosz ókori görög földrajztudós világtérképe mellett további 18 dokumentum tűnt el korábban a spanyol Nemzeti Könyvtárból. Az esetbe belebukott az előző igazgató, Rosa Regas. A 74 éves asszonyt az a vád érte, hogy elhallgatta a lopásokat, ezért aztán végül lemondott.

A térkép a múlt héten előkerült, az FBI foglalta le egy New York-i gyűjtőnél. Ptolemaiosz Földrajz című művének 1508-as római kiadásához készült, becsült értéke 100 ezer euró (25 millió forint).
A spanyol rendőrség most szakértőket küld az argentin fővárosba, hogy megvizsgálják az ottani kollegáknak átadott dokumentumokat.

A feltételezett tettes uruguay-i származású, állítólag történész. 2004 és 2007 között kutatott hivatalos engedéllyel a könyvtárban. A gyanú szerint egy becsempészett papírvágó késsel különböző kötetekből több térképet és más dokumentumot kivágott, majd nyomtalanul eltűnt Madridból. A rendőrség nem zárja ki, hogy valójában nem is történész és hamis igazolvánnyal jutott be a könyvtárba.

Forrás: MTI